Domov Hlavné jedlá Cuketové menu pre histaminikov

Cuketové menu pre histaminikov

autor: hitjezdravozit 29. júla 2021
Cuketové menu pre histaminikov

Opäť nastalo obdobie keď mám sociálne siete plné cukety. 😀 Mám pocit, že všetci z nej niečo robíte a že všetci jej máte nadbytok. Pán Boh zaplať za takú hojnú cuketovú úrodu. A tak som predsa nemohla zaostať ani ja a vymyslela som rovno sériu cuketových receptov, resp. takpovediac „cuketové hitfriendly menu“ – polievka, príloha, dezert.

Niektorým možno nebude stačiť takýto obed, no pre mňa je to v týchto horúčavách úplné vykúpenie a vôbec nemám chuť na nejaké zložité, niekoľko chodové menu. Polievka a placky sú proste klasika. A dnes som ich pre vás dokonca pripravila aj na vegan nôtu. Koláčik už nie, tam šli 2 vajká, ale aj ten je stále aspoň bezmliečny. 😉

Cuketové menu pre histaminikov

Cuketová polievka s freekehom

Potrebujeme (pre 2 osoby):
pol väčšej žltej cukety
pol väčšej zelenej cukety
2 zemiaky
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 červenú papriku
1 žltú mrkvu
1 oranžovú mrku
2 petržleny
za hrsť freekehu
čerstvú petržlenovú vňať a estragón
dlhé korenie
1 ČL sladkej mletej červenej papriky
himalájsku soľ
olivový olej

1. Na olivovom oleji osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
2. Pridáme nakrájanú papriku, na väčšie kúsky nakrájané mrkvy a petržlen a zalejeme vodou (cca liter).
3. Pridáme prepláchnutý freekeh, bylinky, mletú papriku, dlhé korenie a soľ a privedieme k varu.
4. Následne pridáme na väčšie kocky nakrájané zemiaky a varíme kým nezmäknú spol s freekehom. 5. Cukety pridáme až potom, aby sa nám nerozvarili. Im už stačí iba pár minút.

Vďaka aromatickému, akoby údenému, freekehu dostane polievka fantastickú príchuť. Tak trochu taký letný, vegan guláš.

Cuketové placky s pórom


Potrebujeme:
druhú polku väčšej žltej cukety
druhú polku väčšej zelenej cukety
1 pór
čerstvý tymián
mletú rascu
korenie, soľ
olivový olej
2 ČL mletých ľanových semienok
3 PL hladkej špaldovej múky

1. Na olivovom oleji podusíme pór s troškou korenia a soli.
2. Medzitým si nahrubo nakrájame cukety (tentoraz som ponechala šupky, nakoľko sú cukety domáce a poriadne som ich umyla – mimo sezóny pre istotu ošúpať!).
3. Z cukiet vyžmýkame vodu, pridáme bylinky, koreniny, podusený pór, ľanové semienka a múku.
4. Vďaka ľanovým semienkam nie je nutné použiť vajíčko a placky budú aj tak držať pekne pokope.
5. Na olivovom oleji vypekáme placky. Z tejto dávky mi vyšlo cca 10 menších placiek (stačí pre dve osoby).

Jednoduchý cuketový koláč s džemom a kokosom

Potrebujeme:
1 stredne veľkú cuketu (cca 200g)
12 prepeličích vajec (alebo 2 menšie slepačie – ja som zrovna nemala slepačie, tak aspoň mám odskúšanú aj takúto verziu pre tých, ktorí napr. tolerujú iba prepeličie)
80g trstinového cukru
100ml ryžového oleja
150g hladkej špaldovej múky od Bionákupy
2 PL strúhaného kokosu
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
½ ČL cejlonskej škorice
štipku soli

1. Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme z nich sneh.
2. Žĺtka si vyšľaháme do peny s cukrom a postupne k nim prilievame olej.
3. Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou, škoricou a kokosom a pridáme k žĺtkovej zmesi.
4. Následne pridáme najemno nastrúhanú cuketu, z ktorej sme si predtým poriadne vytlačili vodu.
5. Na záver opatrne vmiešame sneh z bielkov.
6. Koláč pečieme v menšej forme pri 180°C cca 35 minút.
7. Vychladnutý koláč potrieme ľubovoľným domácim džemom (ja som mala otvorený morušový) a posypeme strúhaným kokosom.

Jeden cuketový koláč už na blogu mám a je celkom podobný, čo som si uvedomila až keď som ho dokončila. 😀 V každom prípade, patrí medzi obľúbencov, tak prečo si ho nezopakovať aj v mierne odlišnej forme.

Ktorý recept vás zaujal najviac? 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kuchárske knihy pre histaminikov