Domov Články Čo som dnes jedla #7

Čo som dnes jedla #7

autor: hitjezdravozit 20. novembra 2017
Čo som dnes jedla #7

Skoro vždy som tieto články prispôsobovala nejakej téme, Veľkej NociVianociam, no a naposledy som vám ukázala ako sa stravujem počas môjho bývania na hotelovej izbe.
Teraz to trošku otočím a ukážem vám pre zmenu ako vyzerá deň keď sa vrátim domov do svojej kuchyne po týždni-dvoch varenia v ryžovare a na dvojplatničke. 😀

Raňajky: Wafle s banánom a mandľami


Skoro vždy, keď prídem domov mám na raňajky wafle. Milujem ich! Tentoraz som ich robila podľa receptu, ktorý nájdete TU, no namiesto kokosového mlieka som dala mandľové, namiesto agáve 20g medu a pridala som za lyžičku mandľovej múky do cesta. Ozdobila som ich iba banánmi, trochou medu a drvenými mandľami.

Obed: Celozrnné špagety s korenistou jesennou omáčkou


Tento rok sme prvý krát mali vlastné topinambury. Síce v záhrade babkinho bratranca, pretože k nám by sa táto veľká, invazívna rastlinka nezmestila, no máme k nim kedykoľvek prístup a veru z jednej rastliny sme si naposledy odniesli domov skoro dve kilá hľúz
Topinambur je jedna z mála rastlín, ktorá dokáže existovať a rozmnožovať sa aj tam, kde by iné rastliny neprežili. Je veľmi odolný a dokonca ho považujú za múdru rastlinu, pretože z pôdy, v ktorej rastie, nenasáva žiadne škodlivé látky. Topinambur vraj dokáže svoju silu preniesť aj na človeka. Je prírodným antioxidantom a pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok. Prirodzene zvyšuje imunitu i celkovú odolnosť organizmu.

Potrebujeme:
menšiu maslovú tekvicu
4 topinambury
olivový olej
maslo
štvrť ČL kurkumy
štvrť ČL sumak korenia
čierne korenie
štipku galgantu
štipku kardamónu
himalájsku soľ

1. Tekvicu a topinambury ošúpeme, pokvapkáme olivovým olejom a upečieme.
2. Následne ich rozmixujeme dohladka s trochou masla a pridáme koreniny a soľ. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá (ja ju mám rada takto) alebo ak nemôžete maslo, pridajte pri mixovaní trošku rastlinného mlieka.
3. Špagety alebo akékoľvek iné cestoviny uvaríme podľa návodu a podávame. Ja som mala tentoraz vyslovenú chuť na špagety. 🙂


Olovrant: Palaciny s vanilkovým kešu krémom a granátovým jablkom


Palacinky
už ani neviem ako som robila, pretože ich prevažne robím odoka. 😀 Takže si ich môžete pripraviť aj vy podľa vášho obľúbeného receptu alebo podľa niektorého z mojich. Mám ich tu na blogu už niekoľko. 🙂

Kešu krém som už tiež viac krát robila, no tentoraz tam boli opäť nejaké zmeny, skôr mal taký pudingovejší charakter, takže pripájam receptík.

Potebujeme:
pol sáčku bio vanilkového puding
2 PL trstinového cukru
1 vanilkový struk
200 ml kešu mlieka + kešu „odpadu“

1. Kešu mlieko si pripravíme vo výrobníku a „odpad“ nevyhadzujeme. Ak výrobník nemáme, môžeme použiť iné rastlinné mlieko, za hrsť kešu orechov namočiť na noc do vody a na druhý deň rozmixovať s tým mliekom.
2. Vanilkový puding potom uvaríme podľa návodu s mliekom, kešu „odpadom“, trstinovým cukrom a vyškrabaným vanilkovým strukom. Na obale sa uvádza asi väčšia dávka mlieka, no ja som chcela mať krém trochu tuhší.
3. Na záver už iba naplníme palacinky a podávame so zrniečkami granátového jablka a ak tolerujete môžete pridať aj trochu nepraženej čokolády.

Večera: Šošovicové placky/palacinky s praženicou a beluga klíčkami.

Milujem rôznorodosť bezlepkových múk, či už ide o neutrálne (ryžová, pšenová…), orieškové (mandľová, gaštanová…) alebo strukovinové (cícerová, šošovicová…).
Pri tomto recepte som siahla po krásne sfarbenej múke z červenej šošovice, ktorá sa dá využiť na mnoho spôsobov, na zahusťovanie omáčok, do pečiva alebo do týchto skvelých placiek/palaciniek. Neviem sa rozhodnúť, či sú to skôr placky alebo palacinky, no asi by som ich popísala ako také hrubšie palacinky. Nie je potrebné zbytočne ich rozťahovať po panvici aby boli čo najtenšie. Ja osobne mám rada, keď sú trošku hrubšie a tým pádom ma viac zasýtia. Takto plnené mi bohate stačia na večeru dve.

Potrebujeme:
100g múky z červenej šošovice
1 ČL olivového oleja + na vypekanie
štvrť ČL kurkumy
štipku korenia
pol ČL himalájskej soli
180-200 ml vlažnej vody (ak sa vám zdá cesto príliš husté, pokojne prilejte viac)

1. Múku zmiešame s koreninami a soľou.
2. Pridáme lyžičku oleja a postupne prilievame vodu. Metličkou vymiešame hladké cesto.
3. Palacinky vypekáme na panvici ako klasické. Necháme každú stranu poriadne prepiecť, pretože ak ich skúšame otáčať príliš skoro, môžu sa začať trhať.

Na plnku môžete použiť čokoľvek máte radi. Ja som si spravila praženicu z dvoch vajíčok, malej šalotky, korenia a soli. Pridala šalátový list a beluga klíčky.


Takže takto to vyzerá, keď mi chýba moja kuchyňa. 😀 Od rána do večera si vyváram jedlá, na ktoré som mala chuť, no nevedela som si ich spraviť na hoteli. Máte aj vy dni, keď trávite v kuchyni až enormne veľa času? 😛

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

majka 23. novembra 2017 o 13:59

k tym cestovinam: tiez ich mam radsej trosku huste..ale mozem pouzit aj ghee maslo ? .. obycajnemu sa teraz vyhybam ..

Odpovedať
hitjezdravozit 28. novembra 2017 o 8:21

Majka, určite môžeš použiť ghee maslo 😉

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme