Viete čo som si uvedomila? Že ma neskutočne baví pretvárať takpovediac fast foody resp. street foody do nízkohistamínovej, zdravej verzie. Poviem vám, je to veľká výzva v niektorých prípadoch. 😀 Ale všetko sa dá, len treba chcieť. 😉
Mali sme tu už domáce burgre (mäsité aj bezmäsité, s lepkovou žemľou aj bezlepkovou), pizzu a teraz prišiel na rad gyros.
Nejaké návrhy na ďalšie jedlá?? 😉
Čili omáčka, bbq, kečup či horčica?
Ani jedno, takže v podstate najväčšou výzvou bolo asi vytvorenie zálievky na gyros. Inšpirovala som sa však tak trochu nízkohistamínovou majonézou, ktorú som robila na zemiakový šalát na Vianoce, ibaže som pridala cesnak a kôpor. Pre tých z vás, ktorí však nemajú ťažkosti s mliečnymi výrobkami to bude asi menší problém vymyslieť nejaký dip, omáčku či zálievku. Odporúčam ale vyskúšať aj túto, je fakt super. 😉
Hranolky bez fitézy
A ešte k tomu aj bez zemiakov. 😀 I keď zemiaky nie sú pre histaminikov problematické, pustila som sa do batátov, pretože od kedy som batátové hranolky jedla prvý krát zamilovala som si ich. Samozrejme tie pravé sú pripravované vo fritéze, aby boli chrumkavé ako tie origoš hranolky, no ja som zvolila šetrnejšiu formu pečenia a pripravila som ich klasicky v rúre.
Čapati
Čapati budú vždy mojou srdcovkou, pretože to bolo prvé pečivo, ktoré som od zistenia HIT začala jedávať. Milujem ich do teraz. A nie iba ja. Zamilovala si ich celá moja rodina. Vždy keď ich idem robiť príde manžel s otázkou: ,,Bude dosť aj pre mňa?” 😀 A tak vypekám a vypekám… 🙂 Čapati si pokojne pripravte aj deň vopred večer aby ste toho naraz nemali tak veľa. Ja som stihla všetko doobeda. 🙂
Domáci kurací gyros
Potrebujeme (základ):
450g kurací pŕs
bravčovú masť
4 čapati
batáty
kapustu
šalát
fialovú cibuľku
zalievku
Na gyros korenie:
1 ČL oregana
1 ČL tymianu
1 ČL mletej rasce
4-5 horčičných semienok
3-4 zrniečka koriandru
3-4 biele korenia
5-6 zrniečok čierneho korenia
2 ČL himalájskej soli
1 ČL mletej červenej papriky
½ ČL sušeného cesnaku*
½ ČL sušenej cibule*
*sušený cesnak a cibuľu mám samozrejme doma vyrobené
Na zálievku:
150ml hroznového oleja
100ml hustého ovsené mlieka/ovsenej smotany
1 strúčik cesnaku
kôpor
korenie
morskú soľ
½ ČL mletého horčičného semienka
1. Najprv si vyrobíme domáce gyros korenie zomletím všetkých prísad na kávovom mlynčeku. Z tejto dávky potom stačí cca 1 ČL na 2 porcie. Ostatné si uložíme do sklenej nádobky a máme do zásoby.
2. Ako druhé si pripravíme zálievku. Vo vysokej nádobe tyčovým mixérom rozmixujeme olej s ovseným mliekom. Potom pridáme koreniny, kôpor, soľ a pretlačený cesnak a ešte premixujeme aby sa chute spojili.
3. Do tretice si pripravíme hranolky zo sladkých zemiakov. Nakrájame ich aby mali formu hranoliek, rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, polejeme olivovým olejom, osolíme prípadne trošku okoreníme a pečieme vo vyhriatej rúre.
4. Kým sa hranolky pečú, nastrúhame kapustu a nakrájame šalát a cibuľku.
5. Mäso pripravujeme až keď sú batáty skoro dopečené a všetko máme pripravené. Aby bolo čo najčerstvejšie a všetko bolo rovnako hotové na podávanie. Mäso nakrájame na tenké rezance. Do woku pridáme bravčovú masť a k nej gyros korenie. Necháme chvíľu “popukať” aby pustilo chuť a následne pridáme mäso a upečieme ho.
6. Gyros potom pripavíme nasledovne. Do čapati navrstvíme zeleninu, na ňu uložíme mäso, prelejeme zálievkou a zrolujeme. Gyros podávame s hranolkami po strane.
3 komentáre
[…] nápad vznikol vďaka vám, keď som na Isntagrame zverejnila fotku môjho domáceho gyrosu s popisom ako rada pretváram recepty do HIT podoby. Či už ide o street food alebo tradičné […]
Konečne poriadny recept. Teší ma, že to nieje blaf ako väčšina receptov kde čítam POUŽIJEME GYROS KORENIE.
Ďakujem pekne. Vážim si tieto slová 🙂