Šošovica na Nový rok? No jasnéé! 😉 Pre nás je tá červená vhodnejšia a ja osobne ju mám aj oveľa radšej. Je rýchlo hotová, nenafukuje, zvyšuje energiu, no nezvyšuje cholesterol a dokonca jedna šálka obsahuje viac bielkovín ako hovädzí steak. Minulý rok som z nej robila šošovicovú polievku a tento rok som sa rozhodla vyskúšať niečo hutnejšie, čo aj zasýti. Guláš si môžete pripraviť namiesto polnočnej kapustnice alebo ako novoročný obed 🙂
Potrebujeme:
3 zemiaky
2 mrkvy
2 petržleny
2 strúčiky cesnaku
1 fialovú šalotku
1 bielu šalotku
100g červenej šošovice
ligurček
galgant
himalájsku soľ
olivový olej
1. Zeleninu ošúpeme a nakrájame. Šalotky a cesnak nasekáme nadrobno.
2. V hrnci rozohrejeme olej a pridáme šalotky a cesnak. Chvíľu opražíme.
3. Pridáme mrkvu, petržlen a zemiaky a zalejeme vodou tak, aby bolo všetko úplne ponorené.
4. Guláš osolíme, pridáme galgant a ligurček a varíme kým budú zemiaky polomäkké.
5. Odoberieme trochu zeleniny a dáme ju bokom. Tyčovým mixérom rozmixujeme ostatný obsah hrnca.
6. Vrátime späť zeleninu a pridáme do hrnca prepláchnutú červenú šošovicu. Podľa potreby prilejeme asi 2 dcl vriacej vody.
7. Varíme asi 15 minút kým šošovica nezmäkne. Občas premiešame. Guláš bude mať hustejšiu konzistenciu niečo medzi prívarkom a polievkou.
8. Podávame s domácim pečivom alebo so zeleninovými plackami.
3 komentáre
pouzivas lupanu alebo nelupanu ? 🙂
Majka, lúpanú používam 🙂
Červenú šošovicu na chuť moc nemusím ale v tejto kombinácii super. Najviac piteší keď sa nájde jedlo čo chutí nielen histaminikovi ale aj ostatným lebo dvojité varenie je otrava 😀