O zemiakoch som vám už neraz písala, dokonca aj taký komplexnejší článok a tí, čo moju “histamínovú cestu” sledujete dlhšie viete, že klasické zemiaky nie sú mojimi veľkými favoritmi. Nieže by som ich nemala rada, priam naopak! Avšak mnoho krát mi spôsobili nemalé ťažkosti (kŕče, bolesti v žalúdku i hnačky) a tak som sa ich konzumácii trošku začala vyhýbať. Všimla som si však, že najviac mi vadili v pečenom alebo praženom stave (teda aj domáce hranolky, zemiakové placky a pod.). Varené alebo v prívarku v kombinácii napríklad s kelom či feniklom pomenej. Veru! Aj príprava, kombinácia potravín, či uskladňovanie v hrajú pri HIT dôležitú rolu! O tom som už ale hovorila neraz.
Ak vás zaujíma odbornejší pohľad práve na zemiaky, prečítajte si o tom v článku od Kašulky.
Nové zemiaky
Pár týždňov dozadu som dostala neskutočnú chuť na v šupke pečené nové zemiačky, ktoré sme si s manželom v lete robievali veľmi často. K nim sme si dali vždy iba nejaký ľahký šalát alebo rôzne dipy a v týchto horúčavách nám to bohate stačilo.
A tak som si povedala, že raz za čas predsa môžem “zhrešiť”. Na moje veľké prekvapenie som skončila bez akýchkoľvek reakcií. Samozrejme mohla to byť jednorazová záležitosť a keďže mi to nedalo, skúšala som ďalej. Približne o 2 týždne som ich robila znovu v šupke pečené a potom do tretice ešte raz, pre zmenu varené. Zakaždým bez ťažkostí. A tak som začala polemizovať. Žeby to bolo tým, že tie zemiaky sú nové, teda čerstvé? Prečo nie? Však celá histamínová intolerancia je o čerstvosti. Možno sú to iba moje dedukcie, no mám to niekoľko krát odskúšané a celkom mi to dáva zmysel, čo myslíte? 🙂
V každom prípade som si pochutnala a pre tých z vás, ktorým zemiaky nespôsobujú žiadne ťažkosti je to výborný tip na jednoduchý letný recept.
V šupke pečené nové zemiaky s bylinkovým dipom
Potrebujeme:
nové zemiaky
olivový olej
pár vetvičiek rozmarínu
čierne korenie
kôru z polky chemicky neošetreného citróna
soľ
Na dip:
Alpro biely jogurt (alebo ovčí či grécky jogurt – podľa toho, ktorý vám viac vyhovuje)
čierne korenie
domáce sušené bylinky (oregano, tymián, saturejka, trebuľka)
sumak
soľ
1. Zemiaky poriadne umyjeme, prípadne očistíme kefkou na zeleninu a prepolíme ich na polky alebo štvrťky (v závislosti od veľkosti).
2. Vložíme ich do väčšej nádoby a osolíme ich.
3. Olivový olej zmiešame s citrónovou kôrou a čiernym korením. Prelejeme ním zemiaky a poriadne ich zamiešame aby sa všetky pekne obalili.
4. Následne ich vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na vrch poukladáme vetvičky rozmarínu.
5. Zemiaky pečieme pri 190°C do zmäknutia.
6. Kým sa zemiaky pečú vytvoríme k nim dip zmiešaním jogurtu, byliniek, korenia, sumaku a soli.
7. Upečené zemiačky preliate dipom môžeme podávať so šalátom.
Poznámka: Trebuľka zlepšuje trávenie a výrazne zabraňuje nafukovaniu. Do tepelne upravených pokrmov sa pridáva až na záver, nie je potrebné ju zbytočne variť. Hodí sa k zemiakom a tak isto do nátierok, dipov či omáčok.