Tento recept potešil hneď niekoľko mojich zmyslov. Hmat, pretože guľky sa robia ručne, s cestom sa pracuje veľmi dobre a vôbec sa nelepí. Čuch, pretože vanilka v kombinácii s karamelizovanými hruškami atakovala môj nos pri každom jednom súste. Chuť, pretože guľky sú fakt skvelé. No a na záver aj zrak, keďže som sa konečne mohla trošku s jedlom vyhrať, tak, aby bolo aj na pohľad vábne.
Ak kus kus, tak špaldový
Nikdy som nebola milovníčkou kus kusu. Pri slaných jedlách som vždy uprednostňovala quinou, bulgur či pšeno. Avšak od kedy som kus kus chutnala nasladko, celkom si získal moju priazeň. Nehovorím, že by som ho jedla denne, no raz za čas vrámci zmeny jedálnička, prečo nie. Odporúčam však siahnuť po špaldovom. Z toho klasického pšeničného som zvykla mať nafúknuté bruško.
“Tvarohové guľky” pre alergikov na mliečnu bielkovinu
Viete prečo sa mi tieto guľky tak páčia? Pretože od kedy s mliekom nie som veľká kamarátka, chýbajú mi niektoré jedlá, medzi nimi aj tvarohové guľky. Táto verzia sa im ale veľmi podobá, najmä konzistenciou. Výhodou ešte je, že si ich môžete pripraviť akejkoľvek príchuti. Môžete ich plniť ovocím podľa sezóny, do cesta primiešať čokoľvek podľa vlastného uváženia a poliať ich môžete od karobovej polevy, cez vanilkový puding, orechové maslá až po ovocné omáčky.
Fotogenickosť je pri jedle dôležitá
Určite viete, že okrem skúšania nových receptov mám záľubu aj vo fotení a samotnom foodstylingu. Mám sa ešte čo učiť, no fotografovi jedla veľmi pomôže aj to, ak je pripravený pokrm fotogenický. Vtedy sa hneď lepšie pracuje, skúša, vymýšľa. Taký prívarok by sa asi fotil o kúsok horšie ako tieto guľky. 🙂 Tu stačilo jednu na druhú pekne poukladať, preliať ich ovocím, okolo rozsypať trošku maku a trstinového cukru a je to. Samozrejme dôležitú úlohy zohrávajú aj samotné doplnky do kuchyne. V tomto prípade som použila bridlicovú servírovaciu podložku a krásne kameninové misky, po ktorých som už dlho túžila. Čo poviete, môže byť? 🙂
Kus kus guľky s makom a hruškami
Potrebujeme:
170g špaldového kus kusu (200ml pohár)
400ml mandľového mlieka
1 vajce
70g špaldovej múky
30g medu
1 PL celého maku
štipka bourbon vanilky alebo vanilkový struk
3 hrušky
1-2 PL trstinového cukru
1 PL ghee
štipku himalájskej soli
1. Mlieko necháme zovrieť a zalejeme ním kus kus. Necháme vychladnúť.
2. Medzitým umyjeme, ošúpeme a nakrájame hrušky. Jednu na väčšie kocky a ostatné nadrobno.
3. Do vychladnutého kus kusu primiešame med, vanilku, mak, vajce, múku a štipku soli.
4. Zo vzniknutého cesta tvarujeme guľky, ktoré naplníme kúskom hrušky.
5. Necháme zovrieť vodu a následne do nej hodíme guľky. Varíme cca 10 min, kým guľky vyplávajú na povrch.
6. Medzitým v panvici skaramelizujeme na ghee masle cukor, pridáme nakrájané hrušky a touto zmesou potom prelejeme hotové guľky.
Z tejto dávky dostanete 9 guliek, ktoré zodpovedajú 2 porciám ak sa jedná o hlavné jedlo (ja som mala 4 a Jožko 5) alebo 3 porciám ak ich podávate ako dezert. 🙂