Domov Hlavné jedlá Letná záhradná party

Letná záhradná party

autor: hitjezdravozit 8. augusta 2018

Minulý rok sme tu mali recept na hovädzí guláš ale aj inšpirácie pre histaminikov, ktorí by si niečo radi ugrilovali. A tak som si povedala, že tento rok by to chcelo ďalšie inšpiratívne menu na letnú, záhradnú party s priateľmi a rodinou.
Keďže bezmäsitých je vás tu tiež dosť, spravila som tentoraz takú polo vegetariánsku grilovačku. A že prečo polo? Lebo okrem šalátu, grilovanej zeleninky či ovocia sme my “mäsoví” mali ešte rybku. 🙂

Šalát pre každého

V lete je pre mňa šalát akýmsi základom, a tak nesmel chýbať ani teraz. Vegetariáni a vegáni si ho môžu dať ako hlavné jedlo a mäsožravci ako prílohu. Fantázii sa medze nekladú, no aby ste mali predstavu, čo presne obsahoval ten náš, pripájam recept.

Potrebujeme:
ľadový šalát
rukolu
uhorku
červenú a zelenú papriku
fialovú cibuľku
feniklovú vňať
pažítku
olivový olej
tekvicový olej
1 ČL perillového oleja
štipku kyseliny askorbovej
sumak
dlhé korenie (mleté – ja si aj dlhé korenie dám do klasického mlynčeka a pekne mi ho zomelie)
soľ
jedlé kvety na ozdobu

1. Šalát, rukolu, pažítku a feniklovú vňať umyjeme a jemne osušíme.
2. Natrháme ich do veľkej misy a pridáme natenko nastrúhané papriky a na malé kocky nakrájanú cibuľku a uhorku.
3. Zálievku si spravíme zmiešaním všetkých ostatných ingrediencií. Presné pomery neviem, zálievky robievam vždy odoka, no najviac som použila z olivového oleja, o niečo menej z tekvicového a z perillového iba tak pol až 1 ČL.
4. Šalát zalievame až tesne pred podávaním aby sa nám nepremočil. Na záver dozdobíme lupienkami jedlých kvetov. Konkrétne som použila kapucínku (z nej som do šalátu nasekala aj zo 10 lístočkov) a nechtík.

Jedlé kvety nielenže dodajú šalátu šmrnc, ale mnohé majú aj svoju typickú príchuť. Napríklad kapucínka chutí ako reďkovka. Preto kvety rozlišujeme aj podľa toho, či ich používame v sladkých alebo v slaných jedlách. Do slaných pokrmov je vhodný okrem už spomínaných aj borák, chryzantéma alebo kvety pažítky, či bazalky, ktoré určite bežne nájdete aj vo svojej záhrade. Naopak v sladkých jedlách vynikne fialka, levanduľa či ďatelinka.

Zeleninový špíz

Na špízy môžete použiť čokoľvek – mäso, kúsky ryby, zeleninu – no ja som tentoraz siahla po čisto zeleninovom v kombinácii so šampiňónmi. Ich príprava je úplne jednoduchá. Na kovové špajdle som striedavo napichávala červenú a zelenú papriku, cibuľu, mini šampiňóny a cuketu. Následne som ich posypala bylinkami zo záhrady (tymián a oregano), poliala olivovým olejom a dala na gril. Osolila som ich až na záver hrubozrnnou morskou soľou.

Okrem špízov si ako prílohu môžete pripraviť akúkoľvek grilovanú zeleninu ale aj zemiaky, či batáty, ktoré sa na grile spravia tak isto za pár minút, ak ich nakrájate na tenké plátky. No a keď nemáte toľko času na vypekanie, úplne postačí aj kvalitné pečivo, či už doma upečené alebo kváskové.


Keďže viete, že za uplynulý rok som sa trochu posunula aj v ekologickom zmýšľaní, tanieriky používam recyklovateľné, žiaden jednorazový plast. Bežne ich už dostať, takže ak podobne ako my, nemáte v záhrade vybudovanú normálnu kuchyňu, kde sa dajú riady plnohodnotne umyť, siahnite radšej po nich a nie po tých plastových!

Ryba na grile

To, akú rybu zvolíte je úplne na vás a vašej tolerancii respektíve na tom, k akej čerstvej rybe sa dokážete dostať. My sme dostali od suseda čerstvo uloveného karasa, teda aspoň myslím, že išlo o karasa, z maďarčiny sa mi to ťažko prekladá. 😛 I keď mal trošku viac kostí, chutil výborne.

Jeho prípravu som tentoraz nechala na maminu, no samozrejme ju nejako špeciálne neprekombinovala. Rybku iba nasolila a vytvorila na ňu zálievku z olivového oleja a zmesi sušených byliniek, ktorú sme si pripravili z byliniek z našej záhrady. V nej rybu nechala 15-20 minút postáť a potom išla na gril.


Ak ste už čítali moju knihu alebo moje predchádzajúce články a recepty viete, že obchodné zmesi korenín u mňa neprichádzajú do úvahy a keď sa chcete vyhnúť zbytočným ťažkostiam, mali by ste sa im vyhýbať aj vy. Pri komerčných obchodných koreninách totiž človek nemôže mať istotu, kedy boli balené a teda nakoľko sú čerstvé. Okrem toho sa do zmesí primiešavajú rôzne pridané látky, na ktoré histaminik môže nežiadúco reagovať. Koreniny nakupujem jedine v overených eshopoch a bylinky sa snažím pestovať vlastné, ktoré si potom nasuším aj na zimnú sezónu.

Ovocie ako dezert

Ak sa zamýšľate, aký dezert by ste pripravili a v záhrade nemáte k dispozícii trúbu alebo sa vám jednoducho v týchto horučavách nechce piecť, čerstvým, domácim ovocím nikdy nič nepokazíte. My sme tentoraz zvolili to, čo máme priamo po ruke a to černice a maliny. A tu by som využila situáciu a napísala k nim pár slov, pretože bobuľové ovocie je ešte stále medzi histaminikmi s otáznikom.


Bobuľové ovocie obsahuje mnoho antioxidantov. Černice majú k tomu aj vysoký obsah flavonoidov, vlákniny a bojujú proti stresu a nervozite. Maliny sú zas vyhľadávané v rôznych diétach, pretože majú veľmi nízky obsah kalórií. Okrem toho podporujú trávenie a čistia črevá. Oba druhy sú známe aj ďalšími pozitívnymi účinkami, no keďže ich všetky neviem naspamäť, nebudem nimi zaťažovať ani vás. Dôležité je len uvedomiť si, prečo by sme si ich teda mali odopierať?

Ja osobne do určitej miery konzumujem skoro každé ovocie i zeleninu, pretože (až na pár výnimiek!) nikde nebolo priamo dokázané, že by v nich bola vysoká hladina histamínu. Samozrejme ak ide o čerstvé ovocie! Problémy často nastávajú, ak je ovocie prezreté (napr. banán s hnedými škvrnami) alebo ak sa na ňom vyskytnú náznaky hniloby, no my ich napriek tomu konzumujeme spôsobom, že napadnutú časť vyrežeme a ostatné zjeme. Vtedy nám ovocie či zelenina môže spôsobovať ťažkosti. Ďalej si treba dávať pozor na postreky a to najmä pri ovocí a zelenine, ktoré sú kupované v bežných obchodných reťazcoch. Preto, najmä teraz v letnom období, siahnite po zelenine od malých farmárov alebo ak máte možnosť vypestujte si čo-to sami.

Osviežujúca limonáda

Samozrejme som si pre vás pripravila aj niečo na osvieženie. Verím, že komerčné sladené nápoje už dávno nepatria do vašich životov! Tí, ktorí si ale myslia, že okrem nich a vody na svete neexistuje žiaden iný nápoj vhodný pre histaminika, sú na veľkom omyle. Existuje nespočetné množstvo nápadov na domáce limonády, vhodné aj pre nás. A jednu takú si dnes ukážeme.

Potrebujeme:
za hrsť malín (môžu byť aj černice alebo iné ovocie)
1,5 dcl domácej bazovej limonády (pozor na obchodné, ktoré môžu mať pridané látky)
za hrsť mätových listov
filtrovanú vodu
ľad

1. Maliny popučíme lyžicou a cez sitko ich prepasírujeme aby nám ostala iba šťava bez zrniečok.
2. Malinovú šťavu zmiešame s bazovou limonádou a zalejeme ich litrom filtrovanej vody.
3. Pridáme mätové listy, prípadne ľad podľa potreby a podávame.

Dúfam, že vás moja dnešná záhradná party inšpirovala a že si podobné dobroty pripravíte aj vy. Ak hľadáte ďalšie letné inšpirácie, nezabudnite si zdarma stiahnuť magazín Brezza, ktorý je dielom šikovnej blogerky Veroniky, ktorú poznáte z blogu Lenivá kuchárka. V tomto čísle nájdete dokonca aj rozhovor so mnou. 🙂

Na záver ešte pripájam pár fotiek zo záhradky. Kiežby som si raz mohla pestovať všetko sama. Vtedy by som len mala skutočne istotu čo papám.

zeler

papriky

nové zemiaky

listy batátov (verím, že čoskoro budú aj batáty)

cukety

 

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme