Domov ČlánkyCestovanie s HIT Potulky Talianskom │ histaminička na cestách

Potulky Talianskom │ histaminička na cestách

autor: hitjezdravozit 17. júna 2021
Potulky Talianskom │ histaminička na cestách

Cestovateľských článkov sme tu mali už niekoľko – letecká cesta až za oceán, trip po Chorvátsku, prehľad toskánskych výrobkov… A tak som premýšľala, ako poňať tento článok, aby som vám priniesla opäť niečo nové, inšpiratívne.

Cestovateľský vlog

A vtedy mi napadlo, že by som spravila cestovateľský vlog, ktorý umiestnim na môj YouTube kanál a v ktorom uvidíte, že aj s HIT sa dá úplne krásne cestovať a vystravovať aj v takej krajine akou je Taliansko. Áno, je pravda, že pizza, paradajky, prosciutto, olivy a zrejúce syry sú asi tými najznámejšími delikatesami v tejto oblasti a histaminikovi to okamžite evokuje niečo “zakázané”, ale ako iste viete, ja pri HIT slovo zakázané nepoznám. 🙂 Iba viem, čo a kedy si smiem dopriať a veru, keby som nemala popri HIT aj ťažkosti s bielkovinou kravského mlieka, tak by som si mohla v Taliansku dopriať ešte o trošičku viac. 😉 Vraj aj pizzu bez problémov spravia (v taliansku sa používa lievito) a pri HIT si ju môžete dať napr. s bazalkovým pestom a mozzarelou. A dokonca aj bez lepkou (sama som sa prekvapila, koľko bezlepkových možností už je v Taliansku). Ja som si však radšej spravila svoju. 🙂

Jedla som aj v reštaurácii


Hoc si často opakujeme, že s reštauračnou stravou pri HIT opatrne, jedná sa najmä o neoverené či nie priam kvalitné gastro prevádzky a myslím si, že v Taliansku je takých málo. V každom prípade moje zásady pri reštauračnom stravovaní sú nasledovné:

1. Tripadvisor – hodnotenia, hviezdičky, recenzie, fotky zákazníkov
2. Lokalita – často sú najlepšie (dokonca aj Michelinské) reštaurácie úplne zašité v mini uličkách. Nemajte teda predsudky, že reštaurácia, ktorá vyzerá podľa hodnotení dokonale, by mala byť zlá iba preto, že nie je priamo v centre alebo na pláži.
3. Cena – žiaľ, čím vyššia cena, tým kvalitnejšie jedlo. Za 5,50€ asi nedostanete takú kvalitu, akú by ste očakávali. V priemere stáli naše chody 18-22€. A to si myslím, že je ešte fajn cena (Michelinské reštaurácie začínajú pri 80€). 😀
4. Voľba jedla – i keď ma všeličo láka, na dovolenke ostávam VŽDY nohami na zemi. Nepokúšam nič paradajkové, nevyberám prekombinované jedlá a hlavne si dávam pozor, aby moje menu neobsahovalo žiaden mliečny výrobok. Tí, ktorí mliečnu bielkovinu môžete to máte trošku jednoduchšie, pozor však na zrejúce druhy syrov. Radšej pýtajte napr. mozzarelu.
5. Komunikácia – je základ. A dobrú reštauráciu spoznáte aj podľa komunikácie a zhovievavosti personálu. Mne doteraz vždy vyhoveli, dokonca ma upozornili, že síce bude moje jedlo samozrejme bezmliečne, no majú iba jednu kuchyňu, takže kontaminácia je možná (našťastie s tým problém nemám). V druhej reštaurácii mi zas po obede čašník povedal, že by mi rád ponúkol aj dezert, no žiaľ, všetky sú mliečne. Nevadí, dala som si vegan zmrzku tiež v overenej, dokonca podľa Tripadvisoru v najlepšej zmrzlinárni vo Florencii. 🙂
6. NaturDao – istota je guľomet. Aj keď si dám iba niečo úplne jednoduché, nízkohistamínové, je to pre mňa taký pocit bezpečia, dať si pre istotu enzým.

Ubytovanie s kuchyňou a nákupy čerstvých potravín

Aj keď to možno z predchádzajúceho odseku vyzerá tak, že som celú dovolenku jedla iba v reštaurácii, opak je pravdou. V reštaurácii som jedla dvakrát a ostatné dni som si poctivo jedlo pripravovala. 🙂 Čo-to som si zabalila z domu ako vždy (granolu, med, quinou, nejaké orechy, dokonca múku, psyllium a prášok do pečiva) a ostatné sme kupovali čerstvo v marketoch. Milujem nákupy na dovolenke a rozmanitosť potravín danej krajiny. 🙂 Zelenina, ovocie, vajcia, či čerstvé ryby sa dajú zohnať všade.

Takto vyzerali moje dovolenkové jedlá

Raňajky – väčšinou kaša, granola s teplým ovocím ale mali sme raz aj luxusné lievance. 😉
Desiata a olovrant – zväčša nejaké sezónne ovocie (broskyne, čerešne, figy…), orechy, domáce keksíky či raw tyčinky
Obed a večera – cestoviny, obilniny, šaláty, hlavne veľa zeleniny, domáca pizza, ryby, vajíčka

Aj “otáznikové” potraviny sa sem tam objavia v mojom jedálničku

Ale iba tie kvalitné!! Ako napríklad čerstvé čierne olivy (nie z konzervy) či kvalitné toskánske prosciutto bez akýchkoľvek aditív. Na dovolenke si doprajem aj viac rýb a prípadne aj nejaké krevetky, ale jedine ak ich kúpim čerstvo ráno na rybom trhu a sama si ich pripravím. No a domov som si dokonca priniesla aj pár paradajok, takých tých špeciálnych, ktoré u nás nedostať a ovčí syr. Tie by som na dovolenke neriskovala (predsa len u mňa aj psychika veľa spraví), no doma ochutnám 🙂 Čiže ak sa poznáte a viete, čo si môžete dovoliť, nemá význam si na dovolenke všetko odopierať. Nehovorím, možno si nemôžete dopriať ani toľko ako ja (najmä ak ste v začiatkoch HIT), ale možno si naopak môžete dopriať ešte aj o kúsok viac. 😉

No a teraz už pripájam sľúbené video. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kuchárske knihy pre histaminikov