Viete, že moja taká srdcovka pri tvorbe receptov sú rôzne alternatívy známych, obľúbených jedál. A tak tu dnes máme niečo, čo mi ešte na blogu chýbalo 🙂
Recept aj pre vegetariánov a iných alergikov
Plnená paprika bez paradajkovej omáčky? Bude to vôbec dobré? Jasnéé, len možno trošku menej typické pre nás, Slovákov. Ale v iných krajinách sa bežne plnia papriky rôznymi mäsovými aj nemäsovými plnkami. Takže to vlastne nebude žiadna novinka. Ibaže ja som ponechala naše, slovenské podlhovasté papriky, pričom zväčša vidíme plnené tie tučné farebné. Zvolila som zelené aj červené, pre farebný kontrast (nech tam máme aspoň niečo červené, keď už tie paradajky chýbajú). 😀
Plnka je vegetariánska, aby si pochutili aj tí, ktorí mäso nejedia a zároveň je recept vhodný aj pri celiakii a s vynechaním kozieho syru, ktorým som papriky iba na záver posypala, sa stáva vhodným aj pre bezmliečnych. 🙂
Plnená paprika pre histaminikov
Potrebujeme (na 2 porcie):
4 zelené papriky
100g arborio ryže (môže byť aj iná – jazmínová, basmati)
60g uvareného cíceru
1 fialovú cibuľku
3 strúčiky cesnaku
5 prepeličích vajíčok (alebo 1 malé slepačie)
petržlenovú vňať, saturejku, majoránku
mleté horčičné semienko, korenie, soľ
olivový olej
kozí alebo ovčí syr
+ 1-2 dcl vody v ktorej sme rozmiešali mletú červenú papriku
1. Cícer uvaríme podľa správnosti (predmočiť, prvú vodu zliať, uvariť domäkka) a tiež zvlášť uvaríme ryžu so soľou.
2. Na olivovom oleji podusíme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Odstavíme z ohňa, primiešame uvarenú ryžu, cícer, bylinky, koreniny a v miske rozmiešané vajíčka.
3. Papriky umyjeme, vyrežeme stred a naplníme ich plnkou.
4. Papriky vložíme do zapekacej misy vymastenej olivovým olejom a dáme piecť na cca 40 min pri 180°C. Počas pečenia podlievame paprikovou vodou.
5. Hotové plnené papriky prerežeme a posypeme syrom. Tento krok ale môžeme vynechať. 🙂
Papriky môžeme podávať so šalátom alebo pre väčších hladošov so zemiakovou kašou. Mne úúplne stačil šalát. 🙂