Dnes som sa rozhodla čo-to popísať o bezlepkových múkach z mojich vlastných skúseností.
Dopomohol mi k tomu Bioland – potraviny z prírody, ktorý mi dodal všetky nižšie uvedené múky.
Síce nemám celiakiu a bežne používam i niektoré múky s lepkom, no bezlepkové som do svojho jedálnička zaradila s veľkou radosťou. 🙂
Povedzme si o nich teda niečo viac. 😉
1. Pšenová múka
Pšeno patrí momentálne medzi mojich obľúbencov a preto z mojej kuchyne nesmie chýbať ani pšenová múka. Jej farba je žltkastá, chuťovo pripomína samotné pšeno a obsahuje veľa železa, ktoré mne osobne chýba, takže si ho dopĺňam aj prostredníctvom nej. Zahustíte ňou polievky, omáčky, no vydarí sa vám i chlebík a múčniky. Ja som ju kombinovala so špaldovou, s ryžovou, pohánkovou alebo kukuričnou múkou.
2. Pohánková múka
Pohánka má dosť špecifickú chuť a preto ma prekvapuje, že múka je v surovom stave chuťovo neutrálna (ako klasické múky). Avšak po upečení získa nádych nevšednosti, na ktorý si zo začiatku treba zvyknúť. Prvý krát som ju skúšala ešte dávnejšie. Keďže strýko má celiakiu, rozhodla som sa upiecť mu ovocnú tortu, pričom korpus bol čisto z pohánkovej múky. Je pravda, že táto múka je trošku ťažšia, takže je vhodnejšie kombinovať ju a použiť z nej menšie množstvo. To som ešte vtedy nevedela, no na moje prekvapenie sa korpus vydaril na výbornú. Síce po upečení trošku spľasol a nebol taký krásne nadýchaný ako zo pšeničnej múky, no myslím si, že to je iba detail.
3. Cícerová múka
Táto tmavožltá múka chuťovo úplne pripomína mladý hrášok. U nás možno nepatrí k najznámejším, no kamarátka, žijúca vo Francúzsku, si ju veľmi pochvaľuje. Vraj patrí spolu s gaštanovou a kokosovou k najčistejším a najzdravším múkam. Obsahuje veľa bielkovín a preto je veľmi vhodná pre vegetariánov a vegánov. Upečte si z nej chlieb, slané pečivo, zahustite zeleninové omáčky, no na múčniky zvoľte radšej niektorú inú. Ja som z nej naposledy pridala 1 PL k mojim žemličkám, čo trošku ozvláštnilo ich chuť.
4. Ryžová múka
Táto múka sa u mňa veľmi osvedčila. Dočítala som sa, že patrí k najzákladnejším bezlepkovým múkam a ani ma to neprekvapuje, pretože sa mi z nej doteraz vydaril každý recept. Je zo všetkých múk v tomto zozname najbelšia, je jemnučká a chuťovo pripomína klasickú múku. Je možné kombinovať ju s inými múkami, no nie je to podmienkou. Vynikajúco sa hodí do bezlepkového chleba, múčnikov, na zahusťovanie ale i do raňajkovej kaše. Vhodná je aj pri tráviacich problémoch. A ak chcete použiť ešte zdravší druh, odporúčam múku z hnedej ryže. Ak chcete docieliť trošku iné sfarbenie pečiva, krásne ho ozvláštni napríklad múka z čiernej alebo červenej ryže.
5. Gaštanová múka
Farbou pripomína mliečnu kávu a jej chuť je prirodzene sladká. Často sa využíva do palaciniek a lievancov, rôznych mučnikov ale objavila som pár receptov aj na tortilly či chlieb. Mne osobne sa však najviac hodí do sladkých jedál. Je vhodné kombinovať ju s inou múkou. Napríklad gaštanové muffiny, v kombinácii s ryžovou múkou, sú fantastické 😉
6. Kokosová múka
No a na záver som si nechala kokosovú. Táto voňavá múka má bielu farbu, je sladučká a preto sa asi najviac hodí do koláčov a sladkých jedál. Ja si ju napríklad pridávam aj do ovsenej kaše. Napriek tomu, že je sladká je aj diétna a má vysoký obsah vlákniny. Netreba ju miešať s inými múkami, avšak odporúčam z nej dať menej alebo pridať viac tekutiny/vajíčok inak bude cesto veľmi hutné.
Na záver sa s vami podelím o jednu moju nevydarenú skúsenosťou s kokosovu múkou, aby ste predišli rovnakej chybe. 😛 Zo začiatku som si myslela, že ak túto múku pridám namiesto klasickej bez nejakej väčšej obmeny, tak dostanem rovnaký koláč. Omyl! 😀 Nadýchané piškótové cesto z nej asi nedostanete. Krásne vyšľahané bielky po jej pridaní úplne spľasli a cesto sa zrazilo do malého bochníka. Keďže mi bolo ľúto vyhodiť ho, rozotrela som ho na plech, posypala kokosovými lupienkami a upiekla. Chuťovo bol skvelý, no výzorovo sa podobal skôr na placku ako na ľahodnú piškótu. 😀 Človek sa však učí z chýb, no nie? 😉
Za všetky produkty, nachádzajúce sa v tomto článku ďakujem Biolandu 🙂
www.bioland.sk
2 komentáre