Pred pár rokmi sme približne o takomto čase boli na dovolenke na Mallorce. A tak som si povedala, že si týmto receptom zaspomínam na toto obdobie, keďže tento rok to zatiaľ s dovolenkami nevyzerá ružovo. I keď, hranice aj letiská sa už otvárajú, takže by som úplne nevylučovala možnosť, že nás to ešte niekam nezaveje. 🙂
Hlavne pestro a vyvážene
Na druhej strane, neviem koľkí ľudia po karanténe budú vyhľadávať dovolenku pri mori, kde sa musia ukazovať v plavkách. 😀 Úprimne, koľko kilečiek ste nabrali počas týchto mesiacov? 😛 Ja to chvalabohu neriešim a myslím si, že to ani nie je nutné. Ak sa človek neprejedá a nekonzumuje hlúposti, je prirodzené, že mu váha sem tam trošku vybehne a potom zase klesne. Ja sa držím rovnakej váhy (plus mínu 2 kilečká) už pár rokov od kedy som HIT stabilizovaná. Jediné, čo nie je dobré ak niekto rapídne chudne alebo priberá. Tam treba hľadať zdravotné príčiny ďalej a obrátiť sa na špecialistu.
Samozrejme nikdy nie je na škodu pripraviť si nejaké ľahké fit recepty. Leto je na to ako stvorené, kopa čerstvej zeleniny, šaláty, bylinky… To je moje! 🙂 A aby naša strava ostala pestrá a výživná nezabúdame ani na obilniny, strukoviny, či bielkoviny. Myslím si, že práve tento dnešný recept v sebe takmer všetko má.
Národné jedlo z jednej panvice
Paella sa považuje za španielske národné jedlo a ja som si ju zamilovala, pretože niet nad rýchle recepty. Je raz-dva hotová, jednoduchá na prípravu, rozmanitá (zeleninová, mäsová, rybacia) a ako bonus – nevyžaduje si veľa riadu, čo histaminika vždy poteší. 😉 Tescoma panvice mi prirodzene prácu uľahčujú ešte trošičku viac, keďže sú nepriľnavé a teda sa mi nikdy nestane, že by mi v nich niečo prihorelo. Potom ich už len skutočne šupnem do myčky a je to. Vždy je super, ak máte jednu aj takú väčšiu, ktorá sa zrovna hodí na jedlá z jednej panvice. Nehovoriac o tom aby to bola hlboká panvica nakoľko mne sa permanentne stáva, že mi pri miešaní väčšieho množstva všetko naokolo vypadáva. 😀 Jednu menšiu mám už roky a stále patrí k mojim obľúbeným. No od kedy som aktívnejšou kuchárkou, zaobstarala som si ďalšie vrátane tej obrovskej, hlbokej (aby som mohla pohostiť viacerých naraz). 🙂
Dovolenka na tanieri
Ale teraz už prejdime na samotný recept. Stačí vám k nemu ryža, kopa zeleniny, bylinky a pre mäsožravcov som dnes pridala rybku. Lebo však, keď už spomínam na Mallorcu, chcela som aby moja paella mala taký dovolenkový nádych. 🙂 O konzumovaní rýb popri HIT som už písala viackrát. Stále majte na mysli 2 pojmy – čerstvosť a kvalitný zdroj! Na Slovensku si zväčša doprajem sladkovodné ryby a keď sme na dovolenke, tak siaham po tých morských. Samozrejme aj tam sa poinformujem, kde je najlepší rybí trh, aby mali istotne čerstvé rybky.
Rybia paella z jednej panvice
Potrebujeme (na 2 porcie):
cca 300g rybích filiet (môže byť zubáč, šťuka, pstruh podľa toho akú rybku máte k dispozícii čerstvú…)
150g jazmínovej alebo basmati ryže
400ml zeleninového vývaru*
1 pór
1 červenú papriku
1 kukuricu
2 strúčiky cesnaku
petržlenovú vňať a čerstvú perillu (asi za hrsť dokopy)
1 dcl bieleho bezhistamínového vínka (možno vynechať)
1 ČL sumak korenia
trošku šafránu
olivový olej
čerstvo namleté korenie
soľ
* Vývar som si uvarila z mrkvy, petržlenu, zeleru a kvaky. Môžete si spraviť viac a zamraziť a vždy ho potom máte po ruke keď ho potrebujete.
1. Ryžu prepláchneme a na 15 minút namočíme.
2. Zatiaľ vyberieme z mrazničky filety ryby a nakrájame si zeleninu. Pór na tenké kolieska, cesnak na drobno, papriku na malé kocky a kukuricu orežeme nožíkom (mimo sezóny môžeme použiť mrazenú).
3. Na olivovom oleji opražíme pór a cesnak. Následne pridáme ryžu a podlejeme vývarom. Varíme 5 minút.
4. Potom pridáme papriku, kukuricu, koreniny a soľ a varíme ďalších 10 minút.
5. Kým sa paella varí, nakrájame si rybku na malé kocky. Tie potom pridáme do panvice a podlejeme vínkom.
6. Varíme posledných 10-12 minút.
Ak ste iba v začiatkoch HIT, vínko pokojne vynechajte, aj keď ide o bezhistamínové. Mne sa však k tomuto receptu vyslovene žiadalo. A tak som si skutočne spravila takú malú dovolenkovú večeru. 🙂 Pretože zrovna dovolenka je ten čas, keď si človek dopraje trošičku viac a bez akýchkoľvek reakcií. Na dovolenke sme v kľude, nemyslíme na prácu, nestresujeme sa a tak aj náš organizmus viac znesie.
*Tento recept vznikol v spolupráci s Tescoma Slovensko
1 komentár
vypadá to skvěle!!! dám filé NOWACO to je mražené na moři a žádná reakce 🙂
víno teda nedám
kukuřici mražená je ok?
a ještě dotaz – ten zeleninový vývar – jak ho děláte? myslím co vše do toho dát za koření a jak dlouho vařit? nejsem moc zdatná kuchařka 🙂