Domov Hlavné jedlá Rybia paella z jednej panvice

Rybia paella z jednej panvice

autor: hitjezdravozit 24. júna 2020
Rybia paella z jednej panvice

Pred pár rokmi sme približne o takomto čase boli na dovolenke na Mallorce. A tak som si povedala, že si týmto receptom zaspomínam na toto obdobie, keďže tento rok to zatiaľ s dovolenkami nevyzerá ružovo. I keď, hranice aj letiská sa už otvárajú, takže by som úplne nevylučovala možnosť, že nás to ešte niekam nezaveje. 🙂

Hlavne pestro a vyvážene

Na druhej strane, neviem koľkí ľudia po karanténe budú vyhľadávať dovolenku pri mori, kde sa musia ukazovať v plavkách. 😀 Úprimne, koľko kilečiek ste nabrali počas týchto mesiacov? 😛 Ja to chvalabohu neriešim a myslím si, že to ani nie je nutné. Ak sa človek neprejedá a nekonzumuje hlúposti, je prirodzené, že mu váha sem tam trošku vybehne a potom zase klesne. Ja sa držím rovnakej váhy (plus mínu 2 kilečká) už pár rokov od kedy som HIT stabilizovaná. Jediné, čo nie je dobré ak niekto rapídne chudne alebo priberá. Tam treba hľadať zdravotné príčiny ďalej a obrátiť sa na špecialistu.
Samozrejme nikdy nie je na škodu pripraviť si nejaké ľahké fit recepty. Leto je na to ako stvorené, kopa čerstvej zeleniny, šaláty, bylinky… To je moje! 🙂 A aby naša strava ostala pestrá a výživná nezabúdame ani na obilniny, strukoviny, či bielkoviny. Myslím si, že práve tento dnešný recept v sebe takmer všetko má.

Národné jedlo z jednej panvice

Paella sa považuje za španielske národné jedlo a ja som si ju zamilovala, pretože niet nad rýchle recepty. Je raz-dva hotová, jednoduchá na prípravu, rozmanitá (zeleninová, mäsová, rybacia) a ako bonus – nevyžaduje si veľa riadu, čo histaminika vždy poteší. 😉 Tescoma panvice mi prirodzene prácu uľahčujú ešte trošičku viac, keďže sú nepriľnavé a teda sa mi nikdy nestane, že by mi v nich niečo prihorelo. Potom ich už len skutočne šupnem do myčky a je to. Vždy je super, ak máte jednu aj takú väčšiu, ktorá sa zrovna hodí na jedlá z jednej panvice. Nehovoriac o tom aby to bola hlboká panvica nakoľko mne sa permanentne stáva, že mi pri miešaní väčšieho množstva všetko naokolo vypadáva. 😀 Jednu menšiu mám už roky a stále patrí k mojim obľúbeným. No od kedy som aktívnejšou kuchárkou, zaobstarala som si ďalšie vrátane tej obrovskej, hlbokej (aby som mohla pohostiť viacerých naraz). 🙂

Dovolenka na tanieri

Ale teraz už prejdime na samotný recept. Stačí vám k nemu ryža, kopa zeleniny, bylinky a pre mäsožravcov som dnes pridala rybku. Lebo však, keď už spomínam na Mallorcu, chcela som aby moja paella mala taký dovolenkový nádych. 🙂 O konzumovaní rýb popri HIT som už písala viackrát. Stále majte na mysli 2 pojmy – čerstvosť a kvalitný zdroj! Na Slovensku si zväčša doprajem sladkovodné ryby a keď sme na dovolenke, tak siaham po tých morských. Samozrejme aj tam sa poinformujem, kde je najlepší rybí trh, aby mali istotne čerstvé rybky.

Rybia paella z jednej panvice



Potrebujeme
(na 2 porcie):
cca 300g rybích filiet (môže byť zubáč, šťuka, pstruh podľa toho akú rybku máte k dispozícii čerstvú…)
150g jazmínovej alebo basmati ryže
400ml zeleninového vývaru*
1 pór
1 červenú papriku
1 kukuricu
2 strúčiky cesnaku
petržlenovú vňať a čerstvú perillu (asi za hrsť dokopy)
1 dcl bieleho bezhistamínového vínka (možno vynechať)
1 ČL sumak korenia
trošku šafránu
olivový olej
čerstvo namleté korenie
soľ

* Vývar som si uvarila z mrkvy, petržlenu, zeleru a kvaky. Môžete si spraviť viac a zamraziť a vždy ho potom máte po ruke keď ho potrebujete.

1. Ryžu prepláchneme a na 15 minút namočíme.
2. Zatiaľ vyberieme z mrazničky filety ryby a nakrájame si zeleninu. Pór na tenké kolieska, cesnak na drobno, papriku na malé kocky a kukuricu orežeme nožíkom (mimo sezóny môžeme použiť mrazenú).
3. Na olivovom oleji opražíme pór a cesnak. Následne pridáme ryžu a podlejeme vývarom. Varíme 5 minút.
4. Potom pridáme papriku, kukuricu, koreniny a soľ a varíme ďalších 10 minút.
5. Kým sa paella varí, nakrájame si rybku na malé kocky. Tie potom pridáme do panvice a podlejeme vínkom.
6. Varíme posledných 10-12 minút.


Ak ste iba v začiatkoch HIT, vínko pokojne vynechajte, aj keď ide o bezhistamínové. Mne sa však k tomuto receptu vyslovene žiadalo. A tak som si skutočne spravila takú malú dovolenkovú večeru. 🙂 Pretože zrovna dovolenka je ten čas, keď si človek dopraje trošičku viac a bez akýchkoľvek reakcií. Na dovolenke sme v kľude, nemyslíme na prácu, nestresujeme sa a tak aj náš organizmus viac znesie.


*Tento recept vznikol v spolupráci s Tescoma Slovensko

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Nargova 25. júna 2020 o 10:12

vypadá to skvěle!!! dám filé NOWACO to je mražené na moři a žádná reakce 🙂
víno teda nedám
kukuřici mražená je ok?

a ještě dotaz – ten zeleninový vývar – jak ho děláte? myslím co vše do toho dát za koření a jak dlouho vařit? nejsem moc zdatná kuchařka 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.