Žeby bol tento rok môj blog prvýkrát bez sladkého vianočného receptu?? Je to dosť možné…som rada, že pri malej stíham niečo napiecť z tých, ktoré už na blogu alebo v mojej vianočnej knihe mám. 😃
Aby to tu však nebolo úplne bez receptu (aspoň na Instagrame toho pridávam trošku viac), rozhodla som sa uložiť si sem tieto slané keksy s vínnym octom bez histamínu.
Vínny ocot bez histamínu
Pýtate sa, či taký existuje? Pravdaže. Okrem vín či 100% hroznových štiav, ktoré už určite poznáte z mojich starších článkov, má Tvoje Víno aj takýto produkt.
,,Vínny ocot je možné vyrobiť iba z kvalitného vína a vyrába sa priamym kvasením liehu, ktorý vínna réva obsahuje. Pri kvasnom procese sa všetok alkohol z vína premení na kyselinu octovú. V takto vyrobenom octe sú zachované všetky látky, ktoré obsahovalo víno pred kvasným procesom.”
Samozrejme, stále ide o kvasný proces, takže by som ho odporúčala až po určite čase, isto nie počas eliminačnej diéty. Pokročilí histaminici s nim však majú veľmi dobré skúsenosti, tak ako aj s bezhistamínovými vínkami. 😉
Slané keksy s vínnym octom bez histamínu
Potrebujeme:
150g hladkej špaldovej múky
50g celozrnnej špaldovej múky
100g bravčovej masti
3 PL vody
1 PL vínneho octu
soľ
Z ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré na hodinku-dve odložíme do chladničky. Potom z neho radielkom vykrajujeme tyčinky. Pečieme cca 10-12 min. pri 180°C.
Tip: Keksy môžeme potrieť aj vajíčkom a posypať napr. sezamom.
Alternatíva: Namiesto masti môžeme použiť aj maslo, prípadne pre vegan verziu rastlinnú náhradu.