Home Bezlepkové recepty Bezlepkový koláčik s rebarborou, pistáciami a kvetmi orgovánu

Bezlepkový koláčik s rebarborou, pistáciami a kvetmi orgovánu

written by hitjezdravozit 10. mája 2019
Bezlepkový koláčik s rebarborou, pistáciami a kvetmi orgovánu

Bezlepkový recept sme tu nemali dávno, tak verím, že poteším aj tých, ktorí sa musia stravovať s týmto obmedzením. Pretože úprimne nezávidím všetkým, ktorí okrem HIT majú aj ďalšie obmedzenia. Mne to, že nemôžem mliečne výrobky v takom množstve v akom by som si priala sem tam celkom komplikuje život.

Orgován

Vedeli ste, že jeho kvety sú jedlé? Určite áno, pretože nie je žiadnym tajomstvom, že z orgovánu sa robí aj výborný sirup alebo domáci orgovánový cukor. Ja som ho tentoraz využila viac menej ako jedlú dekoráciu, pretože priznám sa, tento sirup som ešte nikdy nerobila. A keďže orgován nemá najdlhšiu sezónu, budem si naňho musieť opäť jeden rok počkať. 😀
Ak vás ale zaujíma iný, tiež výborný sirup, vyskúšajte buď zázvorový, ktorý nájdete v mojej knihe alebo bazový, ktorého sezóna začína iba teraz.
Zamýšľam sa, prečo majú niektoré úžasné rastlinky iba takú krátku sezónu? Asi preto, aby sme si ich o to viac cenili. 🙂

Bezlepkový koláčik s rebarborou, pistáciami a kvetmi orgovánu

Na cesto potrebujeme:
3 vajcia
50g masla
60g nerafinovaného trstinového cukru
50g pohánkovej múky
30g pšenovej múky
¼ ČL vínneho kameňa
štipku soli
3 stonky rebarbory

Na mrveničku potrebujeme:
20g pohánkovej múky
20g cukru
20g masla

Na krém potrebujeme:
1 bio vanilkový puding
400 ml mandľového mlieka
1 PL medu
30g masla
za hrsť pistácií
kvety orgovánu


1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli.
2. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, následne pridáme zmäknuté maslo a zašľaháme.
3. Múky zmiešame s vínnym kameňom a primiešame k žĺtkovej zmesi.
4. Na záver špachtľou opatrne vmiešame sneh z bielkov.
5. Rebarboru, umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky.
6. Zapekaciu misku rozmerov 20×20 cm vytrieme maslom a vlejeme do nej cesto. Naň poukladáme rebarboru, jemne zatlačíme do cesta.
7. Pripravíme si klasicky mrveničku a namrvíme ju na rebarboru.
8. Koláč dáme piecť pri 180°C cca na 25-30 minút.
9. Medzitým uvaríme puding s mliekom a medom.
10. Do uvareného pudingu zašľaháme maslo.
11. Pistácie nasekáme nadrobno a kvety orgovánu poriadne premyjeme a osušíme
12. Koláč potrieme pudingom, posypeme pistáciami a kvetmi orgovánu.


Tip: Pre intenzívnejšiu orgovánovú chuť môžete do pudingu pridať za lyžičku orgovánového sirupu. Ak ste si ho stihli pripraviť. 😀

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top