Domov Bezlepkové recepty Bezlepkový koláčik s rebarborou, pistáciami a kvetmi orgovánu

Bezlepkový koláčik s rebarborou, pistáciami a kvetmi orgovánu

autor: hitjezdravozit 10. mája 2019
Bezlepkový koláčik s rebarborou, pistáciami a kvetmi orgovánu

Bezlepkový recept sme tu nemali dávno, tak verím, že poteším aj tých, ktorí sa musia stravovať s týmto obmedzením. Pretože úprimne nezávidím všetkým, ktorí okrem HIT majú aj ďalšie obmedzenia. Mne to, že nemôžem mliečne výrobky v takom množstve v akom by som si priala sem tam celkom komplikuje život.

Orgován

Vedeli ste, že jeho kvety sú jedlé? Určite áno, pretože nie je žiadnym tajomstvom, že z orgovánu sa robí aj výborný sirup alebo domáci orgovánový cukor. Ja som ho tentoraz využila viac menej ako jedlú dekoráciu, pretože priznám sa, tento sirup som ešte nikdy nerobila. A keďže orgován nemá najdlhšiu sezónu, budem si naňho musieť opäť jeden rok počkať. 😀
Ak vás ale zaujíma iný, tiež výborný sirup, vyskúšajte buď zázvorový, ktorý nájdete v mojej knihe alebo bazový, ktorého sezóna začína iba teraz.
Zamýšľam sa, prečo majú niektoré úžasné rastlinky iba takú krátku sezónu? Asi preto, aby sme si ich o to viac cenili. 🙂

Bezlepkový koláčik s rebarborou, pistáciami a kvetmi orgovánu

Na cesto potrebujeme:
3 vajcia
50g masla
60g nerafinovaného trstinového cukru
50g pohánkovej múky
30g pšenovej múky
¼ ČL vínneho kameňa
štipku soli
3 stonky rebarbory

Na mrveničku potrebujeme:
20g pohánkovej múky
20g cukru
20g masla

Na krém potrebujeme:
1 bio vanilkový puding
400 ml mandľového mlieka
1 PL medu
30g masla
za hrsť pistácií
kvety orgovánu


1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli.
2. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, následne pridáme zmäknuté maslo a zašľaháme.
3. Múky zmiešame s vínnym kameňom a primiešame k žĺtkovej zmesi.
4. Na záver špachtľou opatrne vmiešame sneh z bielkov.
5. Rebarboru, umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky.
6. Zapekaciu misku rozmerov 20×20 cm vytrieme maslom a vlejeme do nej cesto. Naň poukladáme rebarboru, jemne zatlačíme do cesta.
7. Pripravíme si klasicky mrveničku a namrvíme ju na rebarboru.
8. Koláč dáme piecť pri 180°C cca na 25-30 minút.
9. Medzitým uvaríme puding s mliekom a medom.
10. Do uvareného pudingu zašľaháme maslo.
11. Pistácie nasekáme nadrobno a kvety orgovánu poriadne premyjeme a osušíme
12. Koláč potrieme pudingom, posypeme pistáciami a kvetmi orgovánu.


Tip: Pre intenzívnejšiu orgovánovú chuť môžete do pudingu pridať za lyžičku orgovánového sirupu. Ak ste si ho stihli pripraviť. 😀

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.