Domov Raňajky Teplé ovocie s granolou a orechovým maslom

Teplé ovocie s granolou a orechovým maslom

autor: hitjezdravozit 21. septembra 2020
Teplé ovocie s granolou a orechovým maslom

Ak pozorne sledujete moje sociálne siete, tak ste tento druh raňajok u mňa videli už asi milionkrát. A aj keď ide o veľmi jednoduché jedlo, zakaždým mi prišla otázka – “Recept?” 🙂

A tak bolo jasné, že musí ísť na blog, aby ste ho mali vy ale aj ja stále po ruke. Takto vám najbližšie iba hodím link a je to. Pretože základ je vždy rovnaký. Obmieňate iba druhy ovocia, orechového masla a prípadne aj granolu ak len nemáte jednu overenú, obľúbenú.

Všetko aspoň mierne podusiť

Podľa ajurvédy najlepšie strávime zeleninu a ovocie, ak sú aspoň mierne tepelne upravené. Ovocie som zväčša vždy jedla surové, no od kedy som vyskúšala túto metódu, skutočne musím povedať, že mi vyhovuje oveľa viac. K tomu pridám podporné koreniny, zdravé tuky a skvelé raňajky sú na svete.
Keďže nie som poradkyňa výživy, nejdem vám tu odporúčať aby ste to robili aj vy. Vôbec to nie je nutné. Niekomu práveže vyhovuje surová strava viac. Ja si samozrejme tak isto doprajem aj surové ovocie, aj šaláty, neupravujem zrazu všetko tepelne. 🙂 Ibaže som si všimla, že na raňajky mi viac vyhovuje teplé ovocie ako napr. smoothie bowl. I keď si z času na čas spravím stále aj to.
Takže je iba na vás, čo vyhovuje vám. V kategórii raňajky nájdete mnoho tipov, čo zvyknem raňajkovať ja. 🙂

Teplé ovocie s granolou a orechovým maslom


Potrebujeme:

ľubovoľné sezónne ovocie*
1 ČL ghee masla alebo kokosového oleja
1 ČL topinamburového sirupu alebo medu
½ ČL cejlonskej škorice
¼ ČL mletého karadmónu
kúsok zázvoru (nastrúhať)
granolu
orechové maslo

* broskyňa, nektarina, hruška, jablko sa mi osvedčili najviac, ale pokojne zvoľte aj iné, napr. mango alebo bobuľové ovocie

1. Ovocie umyjeme, prípadne zbavíme šupky a nakrájame na kocky.
2. Do malej panvičky pridáme ghee maslo alebo kokosový olej, ovocie, nastrúhaný zázvor, ochutíme koreninami a dusíme na miernom ohni.
3. Keď je ovocie mäkšie ale stále chrumkavé (nechceme ho úplne rozvariť), pridáme sladidlo a odstavíme ho z ohňa.
4. Ovocie prelejeme do misky, posypeme granolou (ja mám najradšej bezlepkovú granolu od Powerlogy) a prelejeme orechovým maslom (opäť volím niektoré z Powerlogy).

Tip: Namiesto kardamónu a škorice môžete použiť aj klinčeky alebo iné korenie. Nie je totiž pravda, že by pri HIT boli zakázané alebo že by nebodaj obsahovali histamín. Viac sa dočítate u Kašulky v tomto článku.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.