Brokolica je tzv. zásobáreň vitamínov. Obsahuje vitamín C, pričom iba jedna hlávka môže presiahnuť až dvojnásobok potrebnej dennej dávky. Ďalej je bohatá na vitamín E, kyselinu listovú, zinok, železo, či vápnik.
Pomáha pri poruchách spánku a nervozite, má protizápalové a detoxikačné účinky, a tak isto je vhodná pre ženy, ktoré trpia menštruačnými ťažkosťami. V zoznamoch histamínovej intolerancie sa nachádza medzi veľmi dobre tolerovanými potravinami, takže by z vášho jedálnička určite nemala chýbať 😉
Najlepšie je pripraviť si ju nad parou. Pri tejto tepelnej úprave sa totižto zachovajú všetky jej cenné látky a nestratí farbu ani chuť. No a presne týmto spôsobom som ju dnes pripravovala aj ja.
Potrebujeme:
300 g uvarenej brokolice
za hrsť klíčkov rukoly (cca 30g)
120 g bezlepkových ovsených vločiek
1 ČL meltých ľanových semienok
1 vajce
himalájsku soľ
1. Brokolicu uvaríme nad parou do mäkka následne ju roztlačíme vidličkou.
2. Primiešame k nej klíčky rukoly, ľanové semienka a vajce.
3. Ovsené vločky zomelieme na jemnejšie (nie úplne na múku) a pridáme ich k brokolicovej zmesi.
4. Na záver dosolíme podľa chuti.
5. Vytvarujeme mini fašírky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190°C cca 20 min.
2 komentáre
Dnes upečené z 1 a pol dávky. Celá rodina mi z nich ujedá 🙂 Manžel aj mamka… Musela som si odložiť do krabičky, beriem zajtra do vlaku a do BA na služobku. Nech tam nezomriem od hladu 🙂
Ďakujem a teším sa na ďalšie recepty. Aj také, ktoré si urobím večer a môžem si vziať na obed do práce a nebudú mať veľa histamínu. 🙂
Áno, tieto veľmi chutili každému aj u nás 😉 Ďakujem krásne! 🙂