Domov Hlavné jedlá Tekvicová galetka

Tekvicová galetka

autor: hitjezdravozit 11. októbra 2018
Tekvicová galetka

Posledne sme tu mali galetku na sladko, tak som si pre vás pripravila aj jednu slanú. Ja osobne mám tieto slané „koláče“ veľmi rada. A vy?

Tekvicová sezóna

Hore ruky, kto miluje toto obdobie najmä kvôli tekviciam? V tomto recepte som použila hokaido tekvicu, ale vy môžete použiť aj akúkoľvek inú, keďže druhov máme na výber niekoľko (maslová, muškátová…).
Tekvice majú vysoký obsah antioxidantov a znižujú riziko chronických chorôb. Okrem toho stojí za spomenutie aj obsah mnohých vitamínov, medzi ktorými vyniká napr. vitamín A, C a E. Určite si spomínate ako nám babky zvykli hovoriť: ,,Jedz veľa mrkvy, budeš mať dobrý zrak“. Nemusí to však byť iba mrkva. Prosperujúca pre zrak je aj konzumácia tekvice.

Hliva ustricová ako liek

O hlive ako lieku ste sa už určite dočítali. Okrem toho, že konzumácia hlivy zmierňuje zápaly a posilňuje imunitu, jej hlavnou úlohou je zneškodňovať  choroboplodné mikroorganizmy, ktoré v tele vyvolávajú rôzne ochorenia, infekcie, či alergie. Dočítala som sa, že táto huba má preto tak silné pozitívne účinky, pretože zo stromov, na ktorých parazituje načerpáva všetky prospešné látky. Z hlivy poznáme aj mnohé extrakty, tabletky, či prášky. Spomeniem napríklad *sunImmunit od značky *Sunroot, ktorá vyrába produkty z topinamburov.  A práve tento výživový doplnok na báze topinambura s hlivou ustricovou, tvorí neprekonateľný tandem nielen v prevencii, ale aj v boji proti chorobám.
Avšak vždy keď viem, využívam hlivu čerstvú. Ocinov kolega ju dostáva pár krát do mesiaca z overeného zdroja a vtedy vždy odloží aj pre nás. Okrem toho hlivu kupujem u nás na miestnom trhu alebo v Yeme.

Múka zo sladkých zemiakov


A aby som nechválila pri dnešnom recepte iba ingrediencie, ktoré patria do plnky, rada by som vám predstavila aj novú múku, ktorú som objavila len nedávno a už som si ju obľúbila. Ide o múku z batátov alebo teda zo sladkých zemiakov. Táto prirodzene bezlepková múka obohatí každý recept a je bohatá na vlákninu a draslík. Ja som z nej už skúšala slaný recept aj sladký a priznám sa, že pri sladkom pečení mi vyhovuje asi najviac. V tomto prípade mi v kombinácii so sladkastou tekvicou veľmi chutila, no z tejto galetky jedol aj môj muž a kamarátka a oni obaja zhodnotili, že sa im viac hodila do keksíkov. Takže ak tiež patríte k tým, čo nemajú až tak radi netradičné chute, pokojne ju v tomto recepte vynechajte a odložte si ju na recept, ktorý vám pripojím už koncom októbra. 😉

Tekvicová galetka

Potrebujeme:
200g hladkej špaldovej múky
30g múky zo sladkých zemiakov (2 kopcové PL)
cca 5g soli
štipka vínneho kameňa
120g masla
½ PL olivového oleja
2 PL vody
1 vajíčko na potretie (stačí prepeličie)

1 malú hokaido tekvicu
za hrsť hlivy
200ml ovseného (alebo iného rastlinného) mlieka
1 PL špaldovej múky
olivový olej
ghee maslo
1 žĺtok
saturejka, oregano, mletý kardamón, mletá rasca, galgant, čierne korenie
soľ

1. Múky zmiešame so soľou a vínnym kameňom.
2. Pridáme zmäknuté maslo a ručne rozpracujeme cesto. Prilejeme k nemu olej a vodu aby sme vytvorili kompaktné cesto. Odložíme ho do chladničky na pol hodinu a zatiaľ si pripravíme plnku.


3. Hokaido tekvicu ošúpeme a nakrájame na pásiky. Polejeme trochou olivového oleja a mierne osolíme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 15-20 minút.
4. Do panvice nalejeme olivový olej a ghee maslo. Rozohrejeme ich a pridáme na ne všetky bylinky a koreniny.
5. Pridáme múku a mlieko a miešame metličkou aby sa nevytvorili hrudky.
6. Keď začne mlieko vrieť za stáleho miešania pridáme vaječný žĺtok, chvíľu povaríme a odstavíme z ohňa.
7. Medzitým umyjeme a nakrájame hlivu. Keď zmes trochu vychladne pridáme ju do kuchynského robota spolu s hlivou a štipkou soli a rozmixujeme.


8. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na kruh. Upečenú tekvicu poukladáme do stredu a zalejeme hubovou zmesou. Tá by mala byť taká polo tuhá, aby nevytekala. Kraje zahneme ako je to pri galetke bežné a vrch ešte trošku posypeme čerstvo namletým korením. Okraje potrieme vajíčkom.


9. Pečieme pri 180°C cca 20 minút alebo kým okraje galetky nie sú upečené do zlatohneda.


Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme