Domov Hlavné jedlá Silvestrovské plnené kurča

Silvestrovské plnené kurča

autor: hitjezdravozit 29. decembra 2018
Silvestrovské plnené kurča

Keďže okrídlence by sa na nový rok jesť nemali (vraj to prináša smolu v oblasti financií), nazvala som toto plnené kurča silvestrovským.  Pretože ak chystáte party alebo silvestrovskú večeru, určite na vašom stole zahviezdi.

Mäso – každý deň či len striedmo?

Neraz som písala, že kuracie (ale aj akékoľvek iné) mäso kupujem iba z overeného zdroja. Väčšinou to bol jeden bio obchod, ktorý máme u nás v meste, sem tam Yeme, keď sme v Bratislave alebo som ho dostala od kamarátkinho otca či kúpila u bývalej spolužiačky, ktorá sa s partnerom začala venovať poctivému chovu kureniec.
A práve preto, že tých zdrojov až tak veľa nie je, nejedávam mäso každý druhý deň ale iba pár krát do mesiaca alebo keď sa zadarí.
Žiaľ, už to nie je ako kedysi. Za čias mojej babky bolo mäso sviatočné. Bolo na stole dajme tomu iba v nedeľu alebo pri nejakej príležitosti. V iné dni sa jedli obilniny, strukoviny, zrná, kaše, zelenina… Dnes sa ľudia idú potrhať v reťazcoch pre kúsok mäsa a ak ho jeden deň nemajú na tanieri, akoby to ani nebol prežitý deň.  A presne to spôsobuje aj mnohé globálne ťažkosti. K tomu sa ale vyjadrovať nebudem/nemusím, pretože sú oveľa kompetentnejší, ktorý sa tejto tematike venujú vo svojich článkoch a knihách.

Vďaka HIT za nový smer

Myslím si, že HIT mi trošku otvorila oči aj v tomto smere. Niežeby som pred tým mäso jedávala nejako extra často, no nedbala som dajme tomu na zdroj a už vôbec som si ho nevážila. Brala som ho ako samozrejmosť, tak, ako väčšina ľudstva. Teraz si ho cením viac a dokonca môžem povedať, že mi aj viac chutí. Nie som ním presýtená a čo je najpodstatnejšie, kvalitné domáce mäso má úplne inú chuť, farbu i konzistenciu ako tie obchodné. Posledné roky pred HIT som napríklad kuracie mäso takmer vôbec nejedla, pretože mi nechutilo.

Silvestrovské plnené kurča

Toto plnené kurča bol taký môj spontánny nápad, pretože som presne dostala celé, čerstvé kuriatko a povedala som si, že ešte nikdy som plnené nerobila. Samozrejme, že som si na pomoc prizvala aj maminu, predsa len je skúsenejšia a aj lepšia kuchárka ako ja. 🙂

Potrebujeme:
1 cibuľu
4 kváskové rohlíky
cca 400ml kešu mlieka
3 vajcia
1 kuraciu pečienku*
čerstvú petržlenovú vňať
sušenú koriandrovú vňať
sušenú trebuľku alebo majoránku
1 strúčik cesnaku
galgant
korenie
soľ
celé kura
olivový olej
1 jablko

*Pečienku použite iba v tom prípade ak dostanete čerstvé, domáce kura a v HIT ste už stabilizovaní. V opačnom prípade ju z receptu pokojne vynechajte.

1. Žemle namočíme do kešu mlieka.
2. Medzitým na oleji orestujeme cibuľku s nadrobno nakrájanou pečienkou. Tú potom pridáme k nasiaknutým žemličkám (pre istotu z nich však povytláčame zvyšné mlieko, aby plnka nebola príliš tekutá).
3. Pridáme soľ, korenie, bylinky, pretlačený cesnak a vaječné žĺtky a spracujeme.
4. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh a opatrne ho vmiešame do plnky.
5. Očistené a umyté kura plníme plnkou pod kožu aj dovnútra. Aby nám plnka nevytekala, môžeme ho prichytiť špajdlami alebo jemne zošiť.
6. Kurča dáme na plech, zvrchu ho potrieme olejom a prípadne aj trochou plnky ak nám ostala (koža sa tak upečie ešte viac do chrumkava) okolo pukladáme nakrájané jabĺčko a podlejeme trochou vody.
7. Za stáleho podlievania vlastným výpekom ho pomaly pečieme pri 180°C prikryté alobalom asi hodinu – hodinu 15. Potom ho odokryjeme a pečieme ďalšiu pol hodinku. Posledných pár minút môžeme pridať teplotu na 200°C kým bude koža červenkastá, chrumkavo vyzerajúca.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme