Domov Dezerty Arašidové rezy s vanilkovo-kokosovým krémom

Arašidové rezy s vanilkovo-kokosovým krémom

autor: hitjezdravozit 12. marca 2019
Arašidové rezy s vanilkovo-kokosovým krémom

Po mojej poslednej zlej skúsenosti s kešu som sa rozhodla pripraviť nový dezert, ktorý je vhodný aj pre vegánov ale je ľahší a určite neublíži ani nám, histaminikom. Samozrejme to neznamená, že som na kešu zanevrela!

Všetkého veľa škodí

Verím, že ste si neprečítali iba prvú vetu a nezačnete šíriť paniku, že kešu histaminikom škodí. Môže uškodiť vo veľkom množstve a v nevhodnej kombinácii. Vysvetlím.
Ocino oslavoval narodeniny a dostal vegánsku double chocolate (dvojitú čokoládovú) tortu. Základ tvorí kešu a nepražené kakao v pomerne veľkom množstve. Obe tieto ingrediencie však bez problémov konzumujem, kde teda nastala chyba?

1. Nepražené kakao si doprajem zriedka a maximálne pol čajovej lyžičky naraz.
2. S kešu to tiež nepreháňam, pretože je známe, že akékoľvek orechy vo veľkom množstve pôsobia na žalúdok ťažko. A i keď tie si dám pokojne aj pár krát do týždňa, vždy je to maximálne 4-5 ks naraz alebo keď si robím nejaký dip, či krém, kde ich ide viac viem, že niekoľko dní potom ich jesť nebudem.
3. V tomto prípade je tých kešu orechov v jednom kúsku torty (podotýkam, kúsok v mojom prípade znamená kusisko) ooomnoho viac.
4. Keďže pažravosť a nenásytnosť, najmä čo sa sladkého týka, je môj veľký nepriateľ, dala som si z torty rovno 2 dni po sebe.

Z toho vyplýva, že torta by v pohode prešla ak by som si nedala veľký kus iba kúsok a ak by som si z nej nedala dva dni po sebe. Ja som ju už jedla aj pred tým (bez ťažkostí), no ako hovorím, nie v takomto množstve.

Vegánsky ale bez kešu

A práve kvôli tejto skúsenosti som si povedala, že vyskúšam vegánsky dezert bez kešu, pretože v poslednej dobe ako by sa s týmito orechami vrece roztrhlo a nie je dezert, ktorého základom by neboli práve kešu orechy.
Krém som si preto tentoraz pripravila ľahký, pudingový. Samozrejme nie z bežného obchodného prášku – aj keď pre uľahčenie môžete použiť bio vanilkový puding – mám overený ten z DM. Skombinovala som kukuričný škrob, tahitskú vanilku, osladila, priliala kokosové mlieko a voila, puding je hotový. 😉

Arašidové rezy s vanilkovo-kokosovým krémom


Potrebujeme – na korpus:

100g arašidového masla
40g datľového sirupu (pre nevegan verziu použite med)
40g kokosového oleja
¼ ČL cejlonskej škorice
štipku soli
20g mletých ľanových semienok (ja som použila 10g zlatých a 10g hnedých)
10g chia semienok
50g hrubých ovsených vločiek (pre bezlepkovú verziu použite bezlepkové vločky)
za hrsť nasekaných mandlí

Na plnku:
50g kukuričného škrobu alebo tapiokového
štipku tahitskej vanilky
40g trstinového alebo kokosového cukru
350ml kokosového mlieka
2 PL strúhaného nesíreného kokosu

1. Arašidové maslo, med a kokosový olej rozpustíme v hrnci na miernom plameni. Ochutíme soľou a škoricou.
2. K tekutej zmesi pridáme ostatné suroviny a zamiešame.
3. Do formy na biskupský chlebík vložíme papier na pečenie a vysypeme do nej cesto. Rukami ho potľapkáme po celom obvode a po vychladnutí necháme stuhnúť v chladničke cca hodinku.
4. Medzitým si pripravíme plnku uvarením pudingu z kukuričného škrobu, cukru, vanilky a kokosového mlieka. Po odstavení z ohňa pridáme strúhaný kokos.
5. Následne mierne vychladnutú plnku nalejeme do formy na korpus a znovu odložíme tuhnúť do chladničky.


Extra tip: Z jedného receptu môžete dostať aj dva, pretože ak pudingový krém na vrch nenatriete, korpus jednoducho nakrájajte a dostanete domáce fit tyčinky. 🙂 Tie môžete dať deťom do školy, vziať si zo sebou do práce alebo na cesty. Mne osobne z celého dezertu najviac chutil práve ten korpus. 😛

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Nita 18. marca 2019 o 11:43

Tak toto znie výborne. Och budem už musieť aj ja niečo napiecť, asi mi to normálne chýba 🙂 ešte že ide Veľká noc

NITA
NEW POST

Odpovedať
hitjezdravozit 18. marca 2019 o 17:14

Ďakujem Ani 🙂 Ani nehovor, už som ich robila druhý krát za týždeň 😀 Ale tentoraz už iba spodok. Je mega!! Lepšie ako akékoľvek obchodné raw/musli tyčinky.

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.