Domov Keksy, sušienky Kokosovo-datlový flapjack

Kokosovo-datlový flapjack

autor: hitjezdravozit 23. septembra 2016
Kokosovo-datlový flapjack

Flapjack patrí k tradičným sladkostiam v UK. Ak sa dopredu desíte, aký recept vám tu idem pripravovať (keďže o anglickej strave vieme svoje) 😀 nemusíte sa báť. Táto sladkosť je jedna z mála, ktorá sa dá skutočne jednoducho pretvoriť a tak nám vznikne nízkohistamínová, bezmliečna a dokonca kľudne aj bezlepková verzia 😉 Tá moja dnes nebude bezlepková, keďže používam normálne ovsené vločky, no to je už iba detail, kľudne použite bezlepkové.
Čo sa týka histórie, flapjack vraj poznali už v 16. storočí a dokonca sa o ňom našla aj zmienka v jednom zo Shakespearových diel. Názov flapjack sa používa prevažne v Anglicku a v Írsku, no v Austrálii, na Novom Zélande, v Kanade či v USA ho nazývajú mussli tyčinka alebo ovsená tyčinka. Už z názvu teda približne vidieť, o čo pôjde 😉 Mrzí ma, že znovu používam “lyžičkovú” váhu, no napíšem vám do zátvorky aspoň približnú gramáž.

flapjack

Potrebujeme (na malý plech z čoho mi vyšlo asi 8 ks):
6 PL rastlinného masla (60 g)
2 PL kokosového oleja
3 PL medu
1 PL kokosového cukru
1 a pol pohára ovsených vločiek (125 g)
2 PL kokosu
4 datle

1. Predhrejeme rúru na 180°C.
2. Na miernom ohni rozpustíme maslo, kokosový olej, med a cukor. Občasne premiešame až kým sa cukor úplne nerozpustí.
3. Odstavíme z ohňa a do tekutej zmesi pridáme ovsené vločky, kokos a na kúsky nakrájané datle.
4. Túto zmes vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pritlačíme aby nám vznikol súmerný obdĺžnik s výškou približne 2-3cm (alebo ako sa vám podarí).
5. Pečieme približne 25 minút alebo dovtedy kým flapjack nezačne mať zvrchu peknú hnedú farbu.

Keďže u nás v reštaurácii ho robia samozrejme z normálneho masla a zrejme z rafinovaného cukru, musela som vymyslieť svoju verziu! Momentálne to je moja obľúbená sladkosť! Ovsené vločky milujem a keď ich skombinujem s niečím takýmto, musí to byť bomba! A veruže aj je 😉

flapjackk
Najlepšie na ňom je, že môžete skombinovať akékoľvek ingrediencie a vždy dostanete úplnú novú tyčinku 😉
Tip navyše: Dávajte pozor, ak totižto používate väčšie kúsky sušeného ovocia, či orechov, môže sa vám pri krájaní lámať.

 

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.