Určite je vám už veľmi dobre známe, že vplyv mikrobiomu na imunitu a celkové zdravie je kľúčový. Stále viac sa ale hovorí aj o vplyve mikrobiomu na ľudskú psychiku – nedávno som sa dozvedela, že existujú psychiatri, ktorí vedú pacientov k úplnej zmene stravy a tým pádom k postupnému vynechaniu antidepresív (samozrejme pod dohľadom!). Fascinujúce, no nie?
Ako je to s tým mikrobiomom?
Hovorí sa, že každé ochorenie má pôvod v črevách a s týmto sa ja veľmi stotožnujem. Kvalitu nášho črevného mikrobiomu ovplyvňuje mnoho faktorov už od narodenia. Od pôrodu (či dieťa prejde prirodzene cez pôrodné cesty, alebo sa narodilo cisárskym rezom), cez dojčenie, neskoršiu stravu až po stres a celkový životný štýl.
Ako iste viete, hrubé črevo obývajú milióny batérií a tieto baktérie potrebujú byť výživované. Ako? No najlepšie PESTROU rastlinnom stravou.
Jar – bohatstvo na tanieri
A tu prichádza na scénu jarné obdobie, ktoré je ideálnym štartérom, pretože všetko rastie, kvitne…a to nehovorím iba o bežne známych druhoch. 😉 Mikrobiom si zaslúži oveľa viac a preto som sa rozhodla, že dnešný recept bude ukážkou, ako sa dá zeleninka zo supermarketu obohatiť o to, čo nájdete vo voľnej prírode . V hlavnej úlohe sa predstaví moja obľúbená jarná zelenina – špargľa, odporúčam bio, slovenskú, ktorú kupujem v Bille. K nej som pridala hojne rukolu či púpavové listy, pretože horká chuť sa považuje z hľadiska ajurvédy za veľmi významnú na jar. No a k tomu ešte rôzne iné zaujímavosti z našej záhrady. 🙂
Pravdaže burinky zbierame ďalej od ciest a nikdy nezbierame druhy, ktoré nepoznáme!! Ja za mnohé informácie vďačím profilom, ktoré sledujem na Instagrame aj bylinkovým kurzom, ktoré som absolvovala. Takže už poznám, čo u nás rastie a beriem si prevažne to isté. Mimochodom, vedeli ste, že to, čo vo vašom najbližšom okolí rastie sa vám zíde a čo nie, to vaše telo nepotrebuje? 🙂
Zelený šalát so špargľou a divokými bylinkami
Potrebujeme:
Zelenú bio špargľu
Hrášok (mrazený ale čoskoro už bude aj mladý)
Mladý cesnak alebo jarnú cibuľku
Rukolu
Hviezdicu (kuračka)
Lipkavec
Púpavové listy
Hluchavku
Sedmokrásky
Olivový olej
Trošku citrónovej šťavy (nemusí byť ak netolerujete)
Soľ podľa chuti
Kozí, ovčí alebo vegan syr
Jačmenné krúpy
1. Jačmenné krúpy uvaríme do mäkka. Hrášok tiež.
2. Špargľu mám najradšej pár minút orestovanú na oliváči. Ale môže byť aj varená/sparená.
3. Syr nakrájame na malé kocky
4. Všetku listovú zeleninu natrháme do taniera, pridáme uvarené, vychladnuté krúpy, hrášok, špargľu, jemne posolíme a dochutíme olivovým olejom a šťavou z bio citróna.
5. Šalát posypeme lupeňmi sedmokrásky (môžete zjesť celé hlávky, ale takto to vyzerá na tanieri krajšie).