Domov Bezlepkové recepty Nepunčák /punčové rezy pre histaminikov/

Nepunčák /punčové rezy pre histaminikov/

autor: hitjezdravozit 3. februára 2021
Nepunčák /punčové rezy pre histaminikov/

Ja neviem, či to tak je iba u mňa, ale ja dokážem byť taká šťastná, keď sa mi vydarí nejaký recept, ktorý by som si kedysi vôbec nemyslela, že budem na blog pridávať vo verzii pre histaminikov. 🙂

Punčák – nepunčák

Keby mi niekto povedal, že raz spravím punčové rezy bez punču a rumu a ešte budú aj brutálne dobré, asi by som neverila. No ale čo vám poviem, po kapustnici bez kyslej kapusty, majonézovom šaláte bez majonézy, abstinentovi Izidorovi je punčák bez punču už normálne samozrejmosť, no nie? 😀
A keďže som chcela potešiť širšie spektrum mojich čitateľov, aj tých s pridruženými alebo inými ochoreniami, rozhodla som sa, že bude aj bez mliečnej bielkoviny a bez lepku.

Nepunčák /punčové rezy pre histaminikov/


Na korpusy:
6 vajec
150g trstinového cukru
130g ryžovej múky
30g pohánkovej múky
20g tapiokovej múky
¼ ČL tahitskej vanilky
kôra z jedného chemicky neošetreného citróna

Na ružový nálev:
150ml vody
150g trstinového cukru
1 PL javorového sirupu
½ ČL kyseliny askorbovej
¼ ČL tahitskej vanilky
1-2 ČL cviklového prášku (nebojte, na chuti nič neucítite, ale môžete použiť aj malinový – cviklový má však krajšiu farbu)

Na cukrovú polevu:
130g práškového cukru (môže byť aj zomletý trstinový ale poleva tak bude mať tmavšiu farbu)
1 PL vody
½ ČL kyseliny askorbovej

+ domáci ríbezľový džem

Tip: Pre lepkovú verziu nahraďte bezlepkové múku 180g hladkej špaldovej múky.

1. Bielky vyšľaháme a keď už sú takmer tuhé, prisypeme polovicu cukru a šľaháme do úplne tuhého snehu.
2. Žĺtky vyšľaháme s druhou polkou cukru, vanilkou a na záver pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.
3. Múky preosejeme a zmiešame.
4. K snehu špachtľou opatrne primiešame žĺtkovú zmes a potom múčnu zmes.
5. Vzniknutú piškótu natenko rozotrieme na 2 plechy vystlané papierom na pečenie.
6. Moja rúra zvládne 2 plechy naraz, tak som ich upiekla na programe pri 190°C cca 9-10min. Pokojne ich ale upečte zvlášť podľa svojej rúry.
7. Piškótové pláty necháme vychladnúť.
8. Zatiaľ si spravíme ružový nálev zmiešaním a povarením všetkých ingrediencií. Necháme vychladnúť.
9. Vychladnuté pláty v polke prerežeme aby sme dostali 4 rovnaké časti a ideme na vrstvenie.
10. Na prvý plát natrieme ríbezľový džem, položíme druhý plát a ten polejeme polovicou ružového nálevu. Na to uložíme ďalší plát a polejeme zvyšným nálevom. Posledný plát potrieme džemom a tou džemovou stranou ho uložíme na vrch. Na plát položíme papier na pečenie a zaťažíme napr. doskou na krájanie. Odložíme do chladničky na niekoľko hodín.
11. Potom záťaž odstránime a pripravíme si cukrovú polevu zmiešaním preosiateho práškového cukru s vodou a kyselinou askorbovou. Na vrchný korpus natenko natrieme ríbezľový džem a celý vrch prelejeme cukrovou polevou. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
12. Potom iba odrežeme nepekné okraje a “nepunčák” nakrájame. Môžeme posypať mrazom sušenou červenou pitahayou.


Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kuchárske knihy pre histaminikov