Domov Dezerty Kváskové šišky bez mlieka

Kváskové šišky bez mlieka

autor: hitjezdravozit 27. januára 2021
Kváskové šišky bez mlieka

S fašiangovým obdobím nastupujú na scénu aj typické fašiangové recepty a hoc už na blogu recept na jedny šišky mám, konkrétne na nekysnuté šišky pre histaminikov, rozhodla som sa pridať ďalšie, tentoraz kváskové. A tým sa na môj blog oficiálne dostáva prvý kváskový recept.

Môže sa kvások pri histamínovej intolerancii?

Otázka, ktorú som počula, a zo začiatkov sama použila, asi miliónkrát. 🙂 Ako iste viete, pri HIT je všetko veľmi individuálne a nebude to inak ani pri kvásku. Z vlastných skúseností vám môžem povedať, že kváskové pečivo som začala skúšať až po niekoľkých rokoch a iba posledný rok som začala experimentovať so svojim vlastným, ktorý som dostal od Lenky zo zdravepecenie.sk. Vďaka jej knihám som sa postupne s kváskovým pečením začala zoznamovať. Lenka ma naučila, že každý kvások je unikát, pretože každý má vo svojej domácnosti iné baktérie a presne to je to, čo sa pri HIT odporúča – piecť s vlastným kváskom, ktorý si sami “odchováte”, prikrmujete, ktorý sa prispôsobí “vaším baktériám”. Niektorí histaminici svoje kváskové pečivo tolerujú bez akýchkoľvek ťažkostí, to však neznamená, že im sadne každé. Opatrne s obchodnými! Nikdy nemôžete vedieť, či do kváskového chleba nie je pridané aj niečo iné, čo vám nemusí sadnúť (zvýrazňovač chuti alebo iba samotná pšeničná múka, z ktorej sa komerčné pečivo pečie najčastejšie – vieme, že tá pri HIT nie je odporúčaná, nakoľko pšeničný lepok môže pôsobiť ako liberátor).

Môj vzťah ku kvásku

Ja osobne kváskové pečivo nepečiem na dennej báze. I keď mám svoj kvások, zatiaľ som nenadobudla pocit, že som s ním na 100% stotožnená a že moje črevo ho komfortne znáša dlhodobo. Kváskové pečivo, či už chlebík alebo niečo sladké (prevažne u mňa vyhráva práve to) si doprajem tak 1-2x do týždňa. Je to ale tak trošku aj mojou býčou lenivosťou (moje znamenie zverokruhu). 😀 Načo sa budem “babrať” s kváskovým chlebom niekoľko hodín (napríklad vždy si zabudnem pripraviť rozkvas), keď je môj špaldový chlieb hotový s miesením aj s pečením za 55 minút? 😉 V každom prípade som rada, že som sa do kváskovania pustila, pretože je to ďalšie spestrenie pre histaminika a hlavne, vždy som milovala sladké kysnuté pečivo! A tak sa niet čomu čudovať, že môj prvý kváskový recept bude samozrejme sladký. 🙂
Kváskovému pečeniu sa však venuje niekoľko mojich kolegýň a kolegov, ktorí majú na svojich blogoch a sociálnych sieťach recepty snáď na všetko, čiže u mňa sa maximálne raz za čas mihne nejaký môj experiment, ale ostávam skôr v tom svojom živle a určite pribudne ešte veeeľa nekysnutých receptov. 😉

Kváskové šišky bez mlieka



Rozkvas:

1 ČL ražného kvásku
50g hladkej špaldovej múky
50ml mandľového mlieka

Cesto:
200g hladkej špaldovej múky
130ml mandľového mlieka
1 žĺtok
1 PL ryžového (alebo iného) oleja
1 ČL cukru
štipka soli

1. Rozkvas si pripravíme večer (ja ho pripravujem cca okolo 23:00 pred spaním) zmiešaním všetkých troch ingrediencií na rozkvas.
2. Ráno okolo 8 začnem s prípravou cesta. Vtedy je rozkvas presne taký ako má byť (samozrejme závisí od izbovej teploty u vás doma).
3. V hrnci si mierne zohrejeme mandľové mlieko s cukrom, soľou a ryžovým olejom (nesmú vrieť). Necháme vychladnúť a metličkou primiešame žĺtok.
4. K rozkvasu pridáme preosiatu špaldovú múku a tekutú zmes a v kuchynskom robotovi vypracujeme cesto.
5. To odložíme v mise bokom, prikryjeme voskovým obrúskom a necháme kysnúť cca 3 hodiny.
6. Potom ho rozvaľkáme cca na 1,5cm hrúbku a povykrajujeme z neho menšie krúžky. Tie necháme ešte hodinu a pol kysnúť na plechu pod utierkou.
7. Šišky potom vypekáme v kokosovom alebo ľubovoľnom oleji. Ja som do ich stredu palcom spravila aj malú priehlbinku kam som potom plnila džem. Môžete ich ale nechať aj nafúknuť a prípadne plniť nejakým krémom zvnútra.


Spravila som tentoraz iba takúto malú dávku, z ktorej vyšlo asi 12 menších šišiek, ale pokojne dávku zdvojnásobte, ak vás je v domácnosti viac “hladných krkov”. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.