Home DezertyBábovky Šťavnatá mrkvová bábovka

Šťavnatá mrkvová bábovka

written by hitjezdravozit 26. septembra 2019
Šťavnatá mrkvová bábovka

Bábovku som nerobila už dávno, pretože sa mi zničila forma, ktorú som mala ešte z čias keď som sa venovala cukrárstvu (a to už je dobrých 6-7 rokov). A tak bol najvyšší čas, zaobstarať si novú. 🙂

Nie je žiadnym tajomstvom, že produkty od Tescomy mám veľmi rada a nedám na ne dopustiť. A keďže tej mojej starej kovovej som už mala dosť, objednala som si tentoraz silikónovú formu.
Ak sa pýtate, prečo som jej mala dosť, tak najmä preto, že aj keď som ju akokoľvek vymastila a vysypala múkou, vždy bolo extrémne náročné umývať ju a samozrejme neraz sa mi stalo aj to, že som ju nevedela pekne vyklopiť. Vtedy som ju “uvoľňovala” nožíkom, takže bola už aj celá doškrabaná. Pri silikónovej takéto problémy neexistujú. Dokonca sa bábovka sama pýta von a jej následné umytie trvá asi tak pol minutky. 😉
Ak by ste však mali voči silikónu nejaké výhrady, existujú aj formy z iných materiálov, napríklad keramická.

Šťavnatá mrkvová bábovka

Túto bábovku si zamilujete!! Tak ako som robila napríklad “raňajkové” bábovky, ktoré si vyslovene pýtajú potrieť džemom, tak môžete túto jesť úplne samostatne, pretože si nevyžaduje absolútne nič. Je šťavnatá a chuťovo výborná.

Potrebujeme:
5 vajce
300g nastrúhanej mrkvy
200g nerafinovaného trstinového cukru
250ml ghee masla
200g hladkej špaldovej múky
80g mandľovej múky
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
½ ČL cejlónskej škorice
¼ ČL tahitskej vanilky
štipku soli

1. Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
2. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pomaly prilejeme roztopené ghee maslo. Pozor aby nebolo horúce!
3. Múky preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva, škoricou a vanilkou.
4. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle.
5. Do žĺtkovej zmesi zamiešame múku – môžeme mixérom a následne špachtľou pridáme mrkvu a na záver opatrne sneh z bielkov.
6. Formu si jemne vytrieme ghee maslom a nalejeme cesto. Lepšie povedané prenesieme ho do formy, keďže toto cesto nie je tekuté, skôr tuhšie. Ale nemajte strach. Výsledný efekt je skvelý a bábovka vôbec nie je hutná, ale šťavnatá.
7. Bábovku pečieme kým je vrch hnedkastý a na dotyk pružný. Ja som ju piekla asi 35-40 minút, horný dolný ohrev pri 180°C. Závisí aj od výkonu rúry.




Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top