Domov Články Čo som dnes jedla #5 /veľkonočný špeciál/

Čo som dnes jedla #5 /veľkonočný špeciál/

autor: hitjezdravozit 17. apríla 2017
Čo som dnes jedla #5 /veľkonočný špeciál/

Niektorý deň som si uvedomila, že som tento článok naposledy robila na Vianoce 😀 Medzitým som síce spravila na túto tematiku jedno video, no asi nastal čas, aby som napísala aj ďalší článok. A nemôžem si vybrať vhodnejší deň ako Veľkú noc 🙂

RaňajkyPlnené vajíčka so špargľovým krémom


Potrebujeme:
5 vajec
5-6 ks špargle
čerstvú bazalku
himalájsku soľ
1 ČL olivového oleja

1. Vajcia uvaríme na tvrdo a necháme vychladnúť.
2. Špargľu uvaríme v osolenej vode a pár minút pred koncom k nej hodime pár listov bazalky.
3. Vajcia prerežeme a vydlabeme žĺtka.
4. Sedíme vodu zo špargle a rozmixujeme ju s trochou oleja a žĺtkami.
5. Bielky naplníme krémom.

Môžete si k nim dať domáci chlebík alebo psylliové žemle.

ObedZemiakový šalát s vegetariánskou fašírkou

Recept na zemiakový šalát nájdete vo vianočnom špeciály „Čo som dnes jedla“ a o fašírku sa s vami podelím teraz. Pôvodne som chcela robiť fašírky z tohto receptu, no nakoniec som uprostred varenia zmenila názor a vymyslela, že fašírku upečiem v celku. Samozrejme nejaké ingrediencie som v nej pomenila, musela som zväčšiť dávku a tak vlastne vznikol úplne nový recept 🙂

Potrebujeme:
200g červenej šošovice
za hrsť mungo klíčkov
3 mrkvy
2 vajcia
2 PL pohánkovej múky
2 PL ryžovej múky
3 PL ovsenej múky (možno nahradiť inou bezlepkovou múkou alebo zomletými bezlepkovými ovsenými vločkami)
2-3 strúčiky cesnaku
nigellu sativu
kúsok čerstvej kurkumy
štipku galgantu
čerstvý tymián a majoránku
1 PL hroznového oleja
himalájsku soľ

1. Červenú šošovicu uvaríme s nigellou sativou a soľou.
2. Rozmixujeme ju s mungom, strúhanou mrkvou, čerstvou kurkumou a vajíčkami.
3. Pridáme všetky múky, olej, ochutíme a varechou zamiešame.
4. Mali by sme dostať lepkavé polotuhé cesto.
5. Silikónový srnčí chrbát vymastíme kokosovým olejom a nalejeme doň cesto.
6. Pečieme pri 180°C 35-40 minút až kým bude vrch chrumkavý.

DezertVeľkonočný baranček

Veľkonočný baranček
Barančeka
 som robila ešte na bielu sobotu večer a tak sme ho vlastne 2 dni mali ako dekoráciu. Ocino ho dokonca vôbec nechcel zjesť, vraj je taký pekný. 😀 Nakoniec sme sa ale rozhodli, že nebudeme nič viac vypekať a dáme si ho v pondelok ako dezert. Aj tak sme mali dosť sladkého predošlé dni (zhodou okolností mal môj drahý 30. narodeniny na veľkonočnú nedeľu a robila som jeho obľúbený dezert) a okrem toho sme vedeli, že po veľkonočnom obede budeme takí najedení, že by sme nejaké veľké dezerty ani nezvládli.

VečeraJednoduchý šalát s Fetou a prepeličími vajíčkami

Keďže večer som už skoro vôbec nebola hladná, spravila som si iba jednoduchý šalát s čerstvou kozou Fetou a prepeličími vajíčkami.

Potrebujeme:
ľadový šalát
poľníček
čakanku
mungo klíčky
reďkovky
Fetu
3 prepeličie vajíčka
hroznový olej

1. Vajíčka uvaríme na tvrdo. Prepeličím stačí aj 7 minút.
2. Šaláty natrháme, pridáme k nim nakrájané reďkovky, nadrobenú Fetu a mungo klíčky.
3. Zalejeme olejom a pridáme na polovičky prekrojené vajíčka.

Ak vás zaujala v mojom šaláte Feta a chcete vedieť, prečo som sa rozhodla raz za čas znovu zaradiť do svojho jedálnička niektoré mliečne produkty, odporúčam prečítať si tento článok.

Dúfam, že ste mali aj vy krásne, pohodové sviatky a že ste to s papaním neprehnali 😉 Budem rada, ak sa mi v komentároch pochválite, čo dobré sa našlo na vašich sviatočných stoloch.

Majte sa pekne!

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme