Domov Hlavné jedlá Cuketové vegan enchiladas

Cuketové vegan enchiladas

autor: hitjezdravozit 15. augusta 2019
Cuketové vegan enchiladas

Niekedy mi je ľúto, že niektoré veci už asi v živote neochutnám. Mám na mysli také tie pravé – originál. Pretože mexické enchiladas sú typické dobrou syrovou nádielkou. Raz som mala možnosť byť pri ich príprave a veru odolala som, pretože to by na mňa bolo moc.
Ale keďže milujem výzvy a rada pretváram recepty, rozhodla som sa skúsiť ich a dokonca vo vegánskej verzii. Inšpirovala ma k tomu cuketová sezóna. 🙂

Plnené cuketové závitky

Pravé enchiladas sú vlastne tortily, ktoré sa plnia, polejú omáčkou a následne zapekajú. Internet je však plný rôznych verzií a takúto cuketovú som už na zahraničných kanáloch videla niekoľkokrát. Samozrejme, ani jeden recept mi úplne nevyhovoval a tak som si vymyslela svoj vlastný. A dokonca v dvoch verziách (resp. aj v troch). 😀



Paradajková skúška

Syr nemôžem a viem, že keby som ho vo väčšom množstve zjedla, nedopadlo by to dobre. Ale povedala som si, že je konečne čas vyskúšať v nejakom recepte paradajky. Som totiž v celkom dobrej životnej sile, teším sa z nového bytu a redukovala som stres. Okrem toho mnoho histaminikov domáce paradajky toleruje a aj ja sama si v lete sem tam 1-2 cherry do šalátu alebo k chlebíku na večeru dám. Tu som na celú dávku použila 3 paradajky, ktoré sme si vlastne rozdelili dvaja. A bez problémov. 🙂

Verzia pre začiatočníkov

…alebo pre tých, ktorým paradajky nerobia dobre ani v malom množstve. Tak, ako robím namiesto paradajkového základu na pizzu paprikový, tak isto môžete spraviť aj omáčku na enchiladas z červených paprík. A tak dostanete bezpečnú verziu aj pre začiatočníkov, pretože tieto ingrediencie v kombinácii s protizápalovými bylinkami sú vhodnou voľbou aj v prvých fázach HIT.

Cuketové vegan enchiladas


Potrebujeme:
3 cukety (môžu byť žlté aj zelené)
1 odmerku quinoi
pol odmerky beluga fazule
1 bielu cibuľu
3 strúčiky cesnaku
3 žlté cherry paradajky
3 červené paradajky / 3 červené papriky
bazalku
perillu
korenie
soľ
olivový olej

1. Quinou aj belugu uvaríme samostatne.
2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
3. Na to hodíme nakrájané žlté cherry paradajky (nemusia byť) a počkáme kým pustia šťavu. Potom primiešame uvarenú quinou a belugu, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú perillu. Odstavíme z ohňa.
4. V malom hrnci uvaríme pokrájané paradajky, rozmixujeme ich a ochutíme bazalkou, soľou a korením. Pre bezparadajkovú verziu spravíme to isté len s červenou paprikou namiesto paradajok. Paprike môžeme stiahnuť kožu, aby nám v omáčke neostali šupky.
5. Cuketu so šúpačom nakrájame na tenké plátky.
6. Vedľa seba položíme 4 pláty cukety, na koniec uložíme quinoovú zmes a zrolujeme. Rolky potom prenesieme do zapekacej misy (viď. postup vyššie).
7. Keď je misa plná, prelejeme ju paradajkovou / paprikovou omáčkou a pokračujeme v ukladaní druhej vrstvy.
8. Tú zase prelejeme omáčkou a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 190°C cca na 15 minút.

Tip: Pri nevegan verzii a tolerancii mliečnych výrobkov pred pečením enchiladas posypte postrúhaným nezrejúcim syrom alebo môžete posypať až po vybratí z rúry. Keďže ja mliečne nemôžem, posypala som iba Jožkovu porciu.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme