Domov Keksy, sušienky Citrónovo-vanilkové crinkles

Citrónovo-vanilkové crinkles

autor: hitjezdravozit 10. júla 2017
Citrónovo-vanilkové crinkles

Čokoládové crinkles patrili k mojim obľúbeným keksíkom. Spomínam si ako som ich robila prvý krát a celá rodina si ich hneď zamilovala. Od vtedy nesmeli chýbať pri rôznych oslavách ale i len tak bežne počas roka. Keďže do pravých crinkles ide veľké množstvo čokolády, vlastne celý základ je čokoláda, od kedy mám HIT som ich nerobila.
Nedávno som natrafila na citrónové a dlho som váhala či sa do nich pustiť. Do nich totižto ide okrem citrónovej kôry aj dosť veľa šťavy. Nakoniec som sa ale rozhodla, že ich opäť raz pomením a vytvorím z nich svojskú verziu 😉 A tak nehľadajte citrónovú šťavu a dokonca ani práškový cukor, v ktorom by sa na záver mali obaľovať. Namiesto toho som zmiešala ryžovú múku s bourbon vanilkou a voila, zdravšie, nízkohistamínové crinkles sú na svete 🙂


Potrebujeme:
1 vajce
100g masla*
90g trstinového cukru
200g hladkej špaldovej múky
20g nesíreného strúhaného kokosu
1 kopcovitá ČL bezfosfátového prášku do pečiva
kôra z polky chemicky neošetreného citróna
štipka himalájskej soli

+ ryžová múka a bourbon vanilka z DM


1. Maslo nastrúhame, pridáme k nemu cukor a vyšľaháme. Potom pridáme vajce a šľaháme ďalej.
2. V menšej miske zatiaľ zmiešame múku, kokos, prášok do pečiva a štipku soli.
3. K maslovej zmesi pridáme nastrúhanú citrónovú kôru i múčnu zmes a vypracujeme cesto.
4. Z cesta vytvárame malé guľky. S týmto cestom sa veľmi dobre pracuje, nelepí sa na ruky, takže ho pred tvarovaním ani netreba dávať do chladničky.
5. Ryžovú múku zmiešame s vanilkou a v tejto zmesi obaľujeme každú jednu vytvorenú guľôčku.
6. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C 10-12 minút.

*Pri tomto recepte zohráva maslo dôležitú úlohu! Ak ho môžete, odporúčam použiť klasické. Odskúšané ich mám aj z ghee masla (viď obrázok vyššie), no to trošku viac púšťa tuk a tým pádom crinkles nezostanú navonok také pekné, keďže sa úplne roztopí vrstva, v ktorej sme guľky obaľovali. Ak ich však chcete veľmi vyskúšať, no maslo nemôžete kvôli alergii, v minulosti som ich robila bez problémov aj s Alsanom. Ten už ja osobne používam veľmi zriedka, no ako východisko z núdze postačí 😉

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.