Home DezertyKoláče, torty Mrkvová torta s orieškovým krémom

Mrkvová torta s orieškovým krémom

written by hitjezdravozit 16. novembra 2016
Mrkvová torta s orieškovým krémom

Ako už niektorí viete, pred HIT som piekla rôzne tortičky na objednávky, no prestala som, keďže nie je jednoduché piecť niečo, čo ani nemôžete ochutnať 😀 A okrem toho ma už vôbec neláka piecť z bielej múky a bieleho cukru, aj keď to teda nemusím jesť. Bohužiaľ u nás ešte stále prevládajú predsudky a zrejme aj vplyv nízkych platov a ľudia si tak radšej kúpia krémeše v supermarkete, ktoré majú 15 “ečok”, akoby si trošku priplatili a mohli mať kvalitnejší a zdravší zákusok (nepreháňam!! minule som si odfotila jednu etiketu a fakt som tých ečok narátala 15 – mám aj dôkaz) 😀
Teraz mi však prišla jedna objednávka špeciálne na zdravú tortu a tak som sa rozhodla prijať ju. A napriek tomu, že zákazník nemal HIT, podarilo sa mi spraviť ju tak, že aj histaminik by si na nej pochutnal. A nie iba on, tak isto je vhodná aj pre alergikov na mliečnu bielkovinu a vegánov.

carrot-cake-1
Potrebujeme:
230 g špaldovej hladkej múky
30 g pohánkovej múky
1 PL bezfosfátového prášku do pečiva
3 ČL cejlonskej škorice
štipka soli
125 g jablkového pyré
250 ml mandľového mlieka
125 ml kokosového olej
80 g kokosového cukru
250 g strúhanej mrkvy
90 g mletých pekanových orechov

1. Predhrejeme rúru na 175°C.
2. Zmiešame múky, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
3. Vo väčšej miske zmiešame jablkové pyré a kokosový cukor, ku ktorým prilejeme NIE studené mandľové mlieko a následne aj roztopený, NIE horúci, kokosový olej. Toto určite treba dodržať, pretože ak by bolo mlieko studené a olej príliš teplý, stuhol by a mohli by sa vytvoriť nechcené hrčky. Metličkou vymiešame dohladka.
4. K tekutej zmesi prisypeme tú múčnu a na záver pridáme na jemno nastrúhanú mrkvu a pekanové oriešky.
5. Pečieme cca 45-50 min. vo forme priemeru 20 cm.

Na krém:
70 g kešu orieškov
50 g mandlí bez šupky alebo mandľových lupienkov
40 g makadamiových orieškov
125-150 ml mandľového mlieka
3 PL agave
2 PL kokosového oleja

Všetko spolu rozmixujeme. Najprv som pridala iba 125 ml mlieka, no keď sa mixér zasekával, pridala som aj zvyšok. Ak však máte výkonnejší mixér, možno nebudete musieť pridať ten zvyšok.

carrot-cake
Poznámka: Možno mal krém vyzerať trošku viac hladšie, no môj mixér už bohužiaľ nie je najvýkonnejší a tak nedokázal krém rozmixovať úplne. Chuťovo bol však tak či tak výborný 🙂

carrot-cake-2

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Dana Lacikova 21. augusta 2019 at 12:07

Dobry den, vedeli by ste mi prosim poradit…ked dcera histaminik nemoze orechy..cim ich v tej torte nahradit? Torta vyzera totiz vyborne 🙂

Reply
hitjezdravozit 22. augusta 2019 at 6:43

Dobrý deň, uff, no v prípade tejto torty to bude náročné, keďže v nej je viac druhov orechov. Ktoré konkrétne jej vadia? Pretože dajú sa obmieňať. Ak jej vadia pekanové, dajte mandle. Ale ak jej vadia všeobecne všetky, tak radšej skúste moju druhú mrkvovú 🙂 Mám ju tiež na blogu. 🙂

Reply

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top