Jednoduchý zeleninový, bezlepkový a nízkohistamínový recept, v ktorom dôležitú úlohu zohráva kombinácia ingrediencií a to najmä amarantu, galgantu, borákového oleja a čerstvej Fety.
Galgant ste už spoznali v niekoľkých mojich článkoch, no možno sa pre zmenu pýtate, čo je to ten borákový olej. Je to jeden z najlepších zdrojov kyseliny gama-linolénovej (GLA) a vďaka nej disponuje protizápalovými účinkami. Ak sa o ňom chcete dozvedieť viac, prečítajte si nasledovný článok. Ak by ste mali problém zohnať ho, ja som ho kúpila vo Fresh Markete v Bratislave. Vyrába sa z kvetu boráka lekárskeho a stačí z neho 1 ČL denne. Upozorňujem, že má špecifickú chuť, takže si naňho treba zvyknúť.
Od kedy som spoznala pani Horeckú z blogu Terapia jedlom, začala som robiť pár experimentov v mojom stravovaní. Je neskutočne sčítaná, má prehľad, okrem iného, aj o HIT a dokáže pomôcť. Vyliečila nejedného histaminika, pretože povedzme si úprimne, HIT nie je doživotná choroba. Samozrejme, že ak vám lekár povie, že ste prekročili istú hranicu a teraz môžete jesť všetko, nezačnete polotovarmi. Znamená to, že si častejšie môžete dopriať čerstvé potraviny, no s prípadným vyšším obsahom histamínu.
Mňa vždy trápili najmä mliečne výrobky, napriek tomu, že z krvi mi nevyšla alergia na BKM ani intolerancia laktózy. Treba však vedieť aké mliečne výrobky konzumovať, v akom množstve a v akej kombinácii. Podrobnejšie sa o tom dočítate v tomto článku.
Ja som to začala praktizovať tiež a môžem vyhlásiť, že už minimálne 6x u mňa “prešla” ovčia alebo kozia Feta i čerstvé ovčie syry. Samozrejme pridávam ich v malých množstvách, v dobrých kombináciách a veľmi striedmo.
Potrebujeme:
tekvicu
1 bok choy
2 jarné cibuľky
200g amarantu
štipku galgantu
himalájsku soľ
čerstvý tymián a saturejku
ovčí/kozí Feta syr
olivový olej
borákový olej
klíčky reďkovky, mungo klíčky, jedlé kvety (voliteľné, na ozdobu)
1. Tekvicu prerežeme na polovičku, vydlabeme jej stred, pokvapkáme ju olivovým olejom a dáme predpiecť do vyhriatej rúky na 15-20 minút.
2. Amarant prepláchcneme a dáme variť so štipkou galgantu a himalájskej soli.
3. Na panvici opražíme cibuľky a následke k nim prisypeme na drobno posekané bylinky.
4. Po pár minutách, keď začnú bylinky a cibuľka rozvoniavať, pridáme na malé kúsky nakrájaný pak choy, stiahneme úplne horák, prikryjeme panvicu pokrievkou a dusíme cca 10 minút.
5. Keď je amarant uvarený primiešame ho k zelenine, zamiešame k nemu aj namrvený Feta syr (ja som si dala len cca 20g, no ak s mliečnymi výrobkami nemáte problém pokojne si dajte viac alebo ešte posypte aj vrch aby sa vám syr pekne roztiekol) a touto zmesou naplníme tekvicu. Vrch pokvapkáme troškou borákového oleja (stačí 1 ČL).
6. Pečieme približne 20 minút (na kontrolu môžete tekvicu popichať špajdlou alebo vidličkou, či je dostatočne mäkká).
7. Pri podávaní ozdobíme klíčkami a jedlými kvetmi.
Špargľa pri tomto recepte nie je podstatným elementom. Môžete ju pokojne vynechať. Ja ju milujem a keďže je tu konečne jej obdobie a práve som ju mala čerstvo kúpenú, nevydržala som si z nej pár kusov neuvariť 🙂 No a na tanieri vyzerá tiež krásne, nie? 🙂