Domov Bezlepkové recepty Plnená tekvica amarantom, bok choy a fetou

Plnená tekvica amarantom, bok choy a fetou

autor: hitjezdravozit 27. apríla 2017
Plnená tekvica amarantom, bok choy a fetou

Jednoduchý zeleninový, bezlepkový a nízkohistamínový recept, v ktorom dôležitú úlohu zohráva kombinácia ingrediencií a to najmä amarantu, galgantu, borákového oleja a čerstvej Fety.
Galgant ste už spoznali v niekoľkých mojich článkoch, no možno sa pre zmenu pýtate, čo je to ten borákový olej. Je to jeden z najlepších zdrojov kyseliny gama-linolénovej (GLA) a vďaka nej disponuje protizápalovými účinkami. Ak sa o ňom chcete dozvedieť viac, prečítajte si nasledovný článok. Ak by ste mali problém zohnať ho, ja som ho kúpila vo Fresh Markete v Bratislave. Vyrába sa z kvetu boráka lekárskeho a stačí z neho 1 ČL denne. Upozorňujem, že má špecifickú chuť, takže si naňho treba zvyknúť.


Od kedy som spoznala pani Horeckú z blogu Terapia jedlom, začala som robiť pár experimentov v mojom stravovaní. Je neskutočne sčítaná, má prehľad, okrem iného, aj o HIT a dokáže pomôcť. Vyliečila nejedného histaminika, pretože povedzme si úprimne, HIT nie je doživotná choroba. Samozrejme, že ak vám lekár povie, že ste prekročili istú hranicu a teraz môžete jesť všetko, nezačnete polotovarmi. Znamená to, že si častejšie môžete dopriať čerstvé potraviny, no s prípadným vyšším obsahom histamínu.
Mňa vždy trápili najmä mliečne výrobky, napriek tomu, že z krvi mi nevyšla alergia na BKM ani intolerancia laktózy. Treba však vedieť aké mliečne výrobky konzumovať, v akom množstve a v akej kombinácii. Podrobnejšie sa o tom dočítate v tomto článku.
Ja som to začala praktizovať tiež a môžem vyhlásiť, že už minimálne 6x u mňa “prešla” ovčia alebo kozia Feta i čerstvé ovčie syry. Samozrejme pridávam ich v malých množstvách, v dobrých kombináciách a veľmi striedmo.


Potrebujeme:
tekvicu
1 bok choy
2 jarné cibuľky
200g amarantu
štipku galgantu
himalájsku soľ
čerstvý tymián a saturejku
ovčí/kozí Feta syr
olivový olej
borákový olej
klíčky reďkovky, mungo klíčky, jedlé kvety (voliteľné, na ozdobu)

1. Tekvicu prerežeme na polovičku, vydlabeme jej stred, pokvapkáme ju olivovým olejom a dáme predpiecť do vyhriatej rúky na 15-20 minút.
2. Amarant prepláchcneme a dáme variť so štipkou galgantu a himalájskej soli.
3. Na panvici opražíme cibuľky a následke k nim prisypeme na drobno posekané bylinky.
4. Po pár minutách, keď začnú bylinky a cibuľka rozvoniavať, pridáme na malé kúsky nakrájaný pak choy, stiahneme úplne horák, prikryjeme panvicu pokrievkou a dusíme cca 10 minút.
5. Keď je amarant uvarený primiešame ho k zelenine, zamiešame k nemu aj namrvený Feta syr (ja som si dala len cca 20g, no ak s mliečnymi výrobkami nemáte problém pokojne si dajte viac alebo ešte posypte aj vrch aby sa vám syr pekne roztiekol) a touto zmesou naplníme tekvicu. Vrch pokvapkáme troškou borákového oleja (stačí 1 ČL).
6. Pečieme približne 20 minút (na kontrolu môžete tekvicu popichať špajdlou alebo vidličkou, či je dostatočne mäkká).
7. Pri podávaní ozdobíme klíčkami a jedlými kvetmi.


Špargľa pri tomto recepte nie je podstatným elementom. Môžete ju pokojne vynechať. Ja ju milujem a keďže je tu konečne jej obdobie a práve som ju mala čerstvo kúpenú, nevydržala som si z nej pár kusov neuvariť 🙂 No a na tanieri vyzerá tiež krásne, nie? 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.