Home Polievky Fazuľová melencová polievka

Fazuľová melencová polievka

written by hitjezdravozit 14. januára 2018
Fazuľová melencová polievka

Husté polievky som vždy milovala. No a kedy padne lepšie výdatná, teplá polievka ako v zime? 😉 Jej príprava je skutočne jednoduchá, napriek tomu, že nižšie zbadáte trošičku viac ingrediencií ako ste možno zvyknutí. Práve tie jej však dodajú tú pravú chuť. V tomto recepte som vlastne spojila dve tradičné polievky, ktoré robievali moje babky a mamina. Fazuľovú s údeným mäsom a klobásou a Melencovú. Ja som údeniny vynechala a tak vznikla Fazuľová-melencová. A ak by ste pri výrobe melencov vynechali aj vajce alebo ho nejako šikovne zamenili, mali by ste z nej vegánsku verziu.


Potrebujeme (na 4-5 porcií):
za 2 hrste farebnej veľkej fazule (cca 200g) – Čerstvá fazuľa z našej záhrady, ktorá bola zamrazená. Ak dáte sušenú, treba ju večer namočiť!
za hrsť sušených hríbov
2 väčšie zemiaky
3 mrkvy
3 petržleny
1 malý zeler
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
bravčovú masť
zelerovú a petržlenovú vňať
pol ČL rasce
2 bobkové listy
1 ČL červenej papriky
himalájsku soľ
8-10ks nigelly sativy, štvrť ČL saturejky (pridávame pred dovarením)

Na melence:
1 vajce
celozrnnú špaldovú múku
(pridávala som od oka, ale cca 100g, záleží aj na veľkosti vajíčka)
himalájsku soľ

Melence si pripravíme jednoducho. Vajíčko zmiešame s múkou a soľou.
Pridávame toľko múky, až kým bude cesto dosť tvrdé aby sa z neho rukou dali vyštipkávať melence.

1. Na masti podusíme do sklovita cibuľku.
2. Pridáme nakrájanú zeleninu bez zemiakov a fazule a podusíme.
3. Poprášime červenou paprikou, zalejeme vodou, pridáme fazuľu a sušené hríby, ktoré sme minimálne pol hodinu predmáčali a privedieme do varu. Pridáme aj bobkový list, vňaťky, rascu a soľ.
4. Varíme približne 30-40 min kým pridáme zemiaky.
5. Varíme ďalších 15 minút a potom pridáme na cca 5 minút melence a nigellu sativu so saturejkou.

Ak sa pýtate, či je v poriadku jesť fazuľu popri HIT, ja s ňou nemám ani najmenší problém! Maximálne sa sem tam vyskytne mierne nafúknutie, no to záleží aj od okolností. Podstatný je zdroj, odkiaľ fazuľa pochádza a ak ide o sušenú, tak dôkladné namáčanie a preplachovanie. A ak vás nepresvedčilo ani toto, pripájam článok Histamínovej Kašulky, ktorá vám to v jednom celom odstavci pekne vysvetlí. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 comment

Koreniny nad zlato. Ktoré môže histaminik? | Hit je zdravo žiť 6. februára 2018 at 14:39

[…] výdatnejšiu, môžete pridať aj cestoviny, uvarenú pohánku či melence, ktoré som robila v TOMTO […]

Reply

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu