Ďalší z mojich experimentov, ktorý sa našťastie vydaril a to napriek tomu, že som ho piekla prvý raz a ešte ani nie v mojej kuchyni 😛
Okrem toho som v siedmom nebi z toho kokosového krému. Konečne som totižto objavila smotanu, ktorá sa dá nádherne vyšľahať! Je to vlastne kokosové mlieko, ktoré mi objednal pán riaditeľ k mojim receptom, ktoré varím do Malkia parku. Neviem kde ho objavil ale je perfektné a s inými „vodovými“ sa nedá ani porovnať. Obsahuje vyše 60% kokosu a akonáhle otvorím krabicu, minimálne štvrťka (niekedy aj viac) z neho je smotana. Tú si odoberiem a perfektne sa dá vyšľahať. V mnohých mojich receptoch som už poskúšala kadejaké kokosové smotany, no vždy boli tekuté. Už som aj prestávala veriť, že sa skutočne dá vyšľahať ako klasická kravská, až kým som sa o tom sama nepresvedčila pri tejto.
Zbytočne som k nej tentoraz nepridávala ani žiadne sladidlo, či inú ingredienciu a tak dokonale vynikne kontrast medzi sladkým koláčikom a jemným kokosovým krémom.
Potrebujeme:
50g ghee masla
35g karobu
90g trstinového cukru cukru
85g kokosovej múky
2 ČL bezfosfátového práčku do pečiva
10 vajec
2 PL strúhaného kokosu
štipka himalájskej soli
250g kokosovej smotany
minimálne 70%-ná čokoláda (nemusí byť)
1. Ghee maslo a karob rozpustíme vo vodnom kúpeli (alebo v mikrovlnke).
2. Pridáme trstinový cukor, žĺtky a vyšľaháme.
3. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
4. V malej miske zmiešame múku a prášok do pečiva.
5. Do žĺtkovo-karobovej zmesi postupne špachtľou primiešavame múku a bielky a na záver opatrne vmiešame aj kokos.
6. Plech vystlieme papierom na pečenie alebo potrieme maslom a vylejeme naň cesto.
7. Pečieme pri 180°C 30-35 minút (závisí aj od rúry). Kontrolujeme špajdlou.
8. Kým sa koláč upečie vyšľaháme dotuha kokosovú smotanu.
9. Natrieme ju rovnomerne na vychladnutý koláč a nastrúhame na ňu čokoládu. Ak sa obávate aj viacpercentnej čokolády, tento krok vynechajte alebo ho zameňte a smotanu cez sitko poprášte karobom.